17/06/2024

SKUPŠTINA KANTONA: Premija zdravstvenog osiguranja 20 KM

Objavljeno: 24/03/2023. 09:20

SKUPŠTINA KANTONA: Premija zdravstvenog osiguranja 20 KM

Skupštinski zastupnici nisu podržali prijedlog njihovog kolege iz Naše stranke Jasmina Hušića, koji je predložio da se u dnevni red uvrsti i izglasavanje Rezolucije o rješavanju problema u zdravstvenom sektoru

N.Dž.N.

Skupština Unsko-sanskog kantona na prvoj redovnoj sjednici koja je održana u ponedjeljak, 20. marta, potvrdila je iznos ovogodišnje zdravstvene premije od 20 KM. Prijedlog odluke za utvrđivanje visine premije zdravstvenog osiguranja za 2023. godinu dobio je podršku većine zastupnika, iako neki od njih smatraju da se ta obaveza treba u potpunosti ukinuti.

Naravno da sam protiv plaćanja zdravstvene premije, jer građani od nje nemaju nikakve koristi. Bila sam protiv uopšte uvrštavanja ove tačke u dnevni red.

Takav stav obrazlažem činjenicama da građani plaćaju sve osim osnovnih nalaza, a da neke specijalističke preglede čekaju i do godinu dana. Zbog toga su prinuđeni te preglede obaviti u privatnim ustanovama i ponovo ih platiti. Postavlja se pitanje zašto građani plaćaju premiju, to je čista otimačina i uzimanje para od građana za punjenje rupa, odnosno Zavoda zdravstvenog osiguranja, zato sam i glasala protiv, kazala je Azra Tajić, zastupnica Naroda i pravde (NiP) u Skupštini USK-a.

Političko pitanje
Predstavnik Zavoda zdravstvenog osiguranja Unsko-sanskog kantona smatra da je visina premije u kontinuitetu ista godinama i uz to niska, u odnosu na prateće usluge koje se građanima pružaju sa različitih nivoa.
Iznos koji se prikupi i onaj koji smo čuli, to je do sada između 2 do 2,5 miliona KM, a on se koristi za prava i obaveze zdravstvenih radnika, odnosno osiguranika. Što se tiče oslobađanja, ona su tačno definisana u našoj odluci o neposrednom učešću za odgovarajuće kategorije, kazao je Rusmir Midžić iz ZZO USK-a.

Ipak, premiju koristi veliki broj građana i dok god ima onih koji su zadovoljni ovim vidom osiguranja, ona neće biti ukinuta, smatraju u redovima vladajućih.

S druge strane, predsjednik Kluba zastupnika Narodnog evropskog saveza (NES) Agan Bunić smatrao je kako je nepotrebno da se ova odluka donosi na ovakav način, te iz godine u godinu koristi kao prilika za “politiziranje”, ali podrška ovom prijedlogu je izostala.

Predložio sam zaključak kojim bi u narednom periodu Odluku o visini zdravstvene premije donosila Vlada, naravno na obavezni prijedlog i uz konsultacije

Zavoda zdravstvenog osiguranja USK. Ovo je pitanje koje se svake godine u skupštinskim klupama koristi za politiziranje i prikupljanje jeftinih političkih poena. Moj prijedlog nije podržan, pa ćemo i dogodine od ovoga praviti neko političko pitanje, iako su dobro poznati zakonski osnovi i okviri za donošenje ovakvih odluka, kazao je Bunić.

Podrška Izvještaju Kantonalne uprave za inspekcijske poslove
Skupštinski zastupnici nisu podržali prijedlog njihovog kolege iz Naše stranke Jasmina Hušića, koji je predložio da se u dnevni red uvrsti i izglasavanje Rezolucije o rješavanju problema u zdravstvenom sektoru. To je obrazloženo potrebom da se o tome prvo trebaju očitovati resorno ministarstvo, Zavod zdravstvenog osiguranja, kao i predstavnici ovdašnjih zdravstvenih ustanova, odnosno medicinski radnici. Neki zastupnici njegov su potez smatrali populističkim i ishitrenim, jer za izradu Rezolucije, kako su kazali, nije kontaktirao zdravstvene ustanove i resorno ministarstvo.

Ovdje je glavni način odbrane od bilo čega da se nešto konkretno napravi, prozvati onoga koji predlaže promjenu da je politički motivirani populista. Zaista, iskreno govorim, zadnje mi je na pameti da postignem bilo kakav politički poen na ovom pitanju, ovo je suštinsko pitanje koje se tiče života i zdravlja naših građana, jer sutra ćemo doći u situaciju da naše bolnice nemaju adekvatno osoblje, kazao je Hušić.

Zastupnici su u prvom dijelu zasjedanja usvojili Plan rada Skupštine za ovu godinu te aktuelizirali niz pitanja i problema građana kojima bi se u narednom periodu trebala pozabaviti oba nivoa vlasti, poput izgradnje vrtića u Bužimu.

U fokusu drugog dijela skupštinskog zasjedanja bili su izvještaji o radu kantonalnih institucija za prošlu godinu. Jedini izvještaj koji je dobio podršku skupštinskih zastupnika je Izvještaj o radu Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

Izvještaj o radu Kantonalnog zavoda za pružanje besplatne pravne pomoći za prošlu godinu, nije dobio potrebnu podršku, a zastupnici nisu podržali ni Izvještaj

Kantonalnog zavoda za prostorno uređenje i planiranje, Kantonalne upravne inspekcije, kao ni Izvještaj o radu Civilne zaštite Unsko-sanskog kantona. Jedini Izvještaj koji je ocijenjen pozitivno je onaj o radu Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.
Uvidjeli su da je Kantonalna uprava za inspekcijske poslove obnavljala svoje zadatke na nivou, izvršila je preko 10.800 inspekcijskih kontrola, ostvarila financijski efekat za 2022. godinu za 2.436.000 maraka. Također, zaposlili smo novih šest uposlenika, nabavili smo dva nova vozila uz pomoć Vlade USK-a, tako da smo odgovorili svim izazovima i planovima koje smo imali za prošlu godinu, rekao je Šerif Kosatica, direktor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

Kada će se na dnevnom redu naći usvajanje Budžeta za ovu godinu, još uvijek nije poznato, a s 31. martom prestaje funkcinorati Odluka o privremenom financiranju. Nezvanično, neki zastupnici su rekli da Budžet neće biti kasno usvojiti ni početkom aprila ove godine, ali to je slaba utjeha sve siromašnijim građanima USK-a, koji od ove izvršne i zakonodavne vlsti očekuju ispunjenje obećanja, među prvima da će se pozabaviti rješavanjem problema zbog galopirajuće inflacije, mada nisu rekli kako.

Objavio: usn krajina