SOLARNE ELEKTRANE U KANTONU: Bosanski Petrovac, gigant u proizvodnji el. energije iz obnovljivih izvora

Objavljeno: 07/10/2022. 07:43

SOLARNE ELEKTRANE U KANTONU: Bosanski Petrovac,  gigant u proizvodnji el. energije iz obnovljivih izvora

Krajina ima izvanredne potencijale energije vjetra i sunca, ali trebalo je stvoriti uvjete za korištenje ovih resursa i privlačenje investitora jer je riječ o višemilionskim ulaganjima, istakao je Ružnić

Premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić nedavno je posjetio Sanski Most i firmu Promondis Energy kojoj su zvanično uručena rješenja kojima se ovom investitoru daje urbanistička saglasnost za izgradnju solarnog parka Bjelajski Vaganac, na području općine Bosanski Petrovac. Radi se o tri solarne elektrane, pojedinačne snage 29,5 MW.

Ružnić je istakao da će projekt, prema procjenama, biti vrijedan oko 120 miliona KM. Razgovori Vlade Unsko-sanskog kantona sa njemačkim investitorom Bertholdom Brentrupom, koji je izrazio spremnost da firma Promondis investira u solarni park ukupne snage 88,5 MW na području USK-a, započeli su prije dvije godine, s planom završetka projekta tokom 2024.

– Krajina ima izvanredne potencijale energije vjetra i sunca, ali trebalo je stvoriti uvjete za korištenje ovih resursa i privlačenje investitora jer je riječ o višemilionskim ulaganjima, istakao je Ružnić.

Trenutna energetska kriza je dodatno ukazala na važnost ulaganja u obnovljive izvore energije, kazao je Ružnić.

Prva velika investicija u Unsko-sanskom kantonu za iskorištavanje energije vjetra biće vjetropark na području grada Bihaća, s ulaganjem procijenjenim na 120 miliona KM. Početak rada na ovom projektu ozvaničen je prije četiri godine, potpisivanjem ugovora između Vlade Unsko-sanskog kantona i Ivicom Consultinga d. o. o. Zagreb za dodjelu koncesije za korištenje građevinskog zemljišta za istraživanje, građenje i korištenje vjetroelektrana instalirane pojedinačne snage do 5 MW na području Bihaća. Investitor je trenutno u fazi pripreme dokumenata za ishođenje urbanističke saglasnosti.

Ministarstvo za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoline Vlade Unsko-sanskog kantona započelo je i rad po zahtjevu za izdavanje građevinske dozvole za ASA grupaciju, koja kroz firmu ASA energija također ulaže u objekte za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora na području ovog kantona. ASA grupacija predala je zahtjev za odobrenje za građenje dvije fotonaponske elektrane ASA L1 i ASA L2, obje instalisane nazivne snage 4 MW, odobrene snage priključenja ukupno 8 MW, na području općine Bosanski Petrovac.

– Bosanski Petrovac je područje s najvećim brojem sunčanih dana i oko 1.800 sunčanih sati godišnje. Taj potencijal će ovaj mali bosanskohercegovački grad izgraditi u giganta proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, kazao je premijer Ružnić.
Adnan Alagić, ministar za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoline u Vladi USK, istakao je da i firma S Elektro iz Bosanskog Petrovca, koja je već stavila u pogon prvu fotonaponsku elektranu za godišnju proizvodnju 219 megavatsati struje, planira izgradnju nove elektrane na lokaciji Medeno Polje u Bosanskom Petrovcu.

Objavio: Unsko-sanske novine Krajina


IMPRESSUM

Kontakt - telefon

REDAKCIJA: +387 37 228-409; FAX: 224-103

MARKETING: +387 37 226-485

RAČUNOVODSTVO:TEL/FAX: +387 37 226-488

ADRESA: Bihać, 502. viteške brigade bb (Kulturni centar u gradskom parku)


List je registrovan kod Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta F BiH pod brojem 563/96.


Račun broj:
3385002200568303 kod UniCredit Zagrebačka banka d.d.
e:mail - WEB

usnkrajina@usnkrajina.com.ba

e:mail - REDAKCIJA

usnovine@bih.net.ba

PDV broj: 263024120002


prava pridržana

© usnkrajina.com.ba | 2015. - 2023.

Reg. broj: 4263024120002