13/07/2024

SVIJET / NAPUŠTEN I SAM: Danas mu je 70. rođendan i najomraženija je osoba na svijetu. Pogledajte kako je izgledao dok je bio još golobradi špijun KGB-a u Dresdenu

Objavljeno: 07/10/2022. 12:10

SVIJET / NAPUŠTEN I SAM:  Danas mu je 70. rođendan i najomraženija je osoba na svijetu. Pogledajte kako je izgledao dok je bio još golobradi špijun KGB-a u Dresdenu

Kad je 1999. izabran za predsjedničkog kandidata, Vladimir Putin bio je čovjek s vrlo malo upravljačkog iskustva. Činio se savršenim u očima tadašnjih oligarha koji su od bezličnog čovjeka željeli stvoriti novog predsjednika po svojim mjerilima. U sljedećim godinama uklonio je sve i svakoga tko mu se našao na putu. Vođi se klicalo, a on je paralelno potpuno pokoravao ruske medije te u začetku zgazio krhke mehanizme demokracije. Danas je napunio 70 godina i najdugovječniji je ruski vođa nakon Staljina. U svijetu je trenutno najomraženija osoba.

Rodio se, odrastao i diplomirao pravo u rodnom Sankt Peterburgu, ondašnjem Lenjingradu, a još tijekom studija regrutiran je u redove sovjetske tajne službe KGB-a. Njegova biografkinja Masha Gessen tvrdi da je odrastanje u opustošenom okruženju kao što je tada bio Lenjingrad, Putina učinilo nasilnikom. U filmu o Putinu jedan od njegovih prijatelja iz djetinjstva ispričao je da su odrasli u „zlobnom, gladnom, osiromašenom mjestu”.

Putin 80-tih godina prošlog stoljeća, kao mladi operativac KGB-a

Ruski propagandist Vladimir Solovjov kazao je da su ukrajinske snage tempirale svoje napredovanje posebno kako bi upropastile Putinov rođendan. “Njihov cilj je da upropaste rođendan ruskog predsjednika, oni vole simboliku”, kazao je.

“Ne dopusti da te strah paralizira”

Kako Putin razmišlja govori i poznata anegdota iz djetinjstva koju je ispričao u svojoj biografiji ‘Iz prve ruke‘.

– U podrumu su bili štakori. Moji prijatelji i ja natjeravali smo ih palicama. Jednom sam pronašao divovskog štakora i počeo sam ga naganjati sve dok ga nisam stjerao u kut. Više nije imao kamo pobjeći. Onda se naglo uzdignuo na stražnje noge i krenuo na mene. To se dogodilo potpuno neočekivano i na trenutak sam se šokirao. On je preokrenuo situaciju i sada je počeo mene naganjati! Skakao je po stepenicama za mnom, ali ja sam bio za tren brži i pred nosom sam mu zalupio vrata – ispričao je Putin priznavši da iz ovog neugodnog iskustva izvukao nekoliko pouka.

Najbitnija je pouka – kada si stjeran u škripac, ne dopusti da te strah paralizira, neka postane izvor tvoje hrabrosti.


Od sredine sedamdesetih godina prošlog stoljeća radio je za tajnu sovjetsku službu i bio je poslan u Dresden, u tadašnju istočnu Njemačku, od 1985. do 1990., u razdoblju u kojem se sovjetska moć urušavala. Pad Berlinskog zida i Sovjetskog Saveza dočekao je na službi u DDR-u. Uspon u ruskoj političkoj hijerarhiji započeo je po povratku iz raspadnutog DDR-a, odnosno ujedinjenje Njemačke početkom 1990-ih kao jedan od bliskih suradnika sanktpeterburškog gradonačelnika Anatolija Sobčaka koji mu je bio i politički mentor. Ubrzo je pozvan u Moskvu, u administraciju predsjednika Borisa Jeljcina. On ga je sredinom 1999. imenovao premijerom, a nakon naprasne ostavke zadnjeg dana te godine, Jeljcin je Putina proglasio privremenim predsjednikom Ruske Federacije. Potom je pobijedio na redovitim izborima i sve otada je, kako se kaže – povijest.


Cijeli život demonstrira mačistički imidž, fotografirao se sa zvjerima i kako luta po sibirskoj divljini gol do pojasa. Kad je postao šef države organizirao je rođendansku proslavu u restoranu Podvorje kod Sankt Peterburga, a nekoliko godina kasnije i svečani banket na brodu. Sljedećih je godina počeo mnogo češće spajati vlastiti rođendan s radnim događajima, uz dvije iznimke 2014. i 2019. godine, kad je u društvu ministra obrane Sergeja Šojgua otišao u tajgu.

Grozi se bora i starenje, a svjetski kirurzi na njegovom licu primjećuju estetske zahvate kao i korištenje botoksa i filera.Vrlo važan element Putinove vladavine je odnos prema prošlosti, odnosno reinterpretacija povijesti i stvaranje mitova na kojima počiva današnja Rusija. Tako je Putin, kako bi pokazao da je zajedništvo na prvom mjestu rehabilitirao simbole i iz carske Rusije. Na istaknutim mjestima u Kremlju tako su ruski vođe iz carističkog razdoblja.

Objavio: usn krajina