25/06/2024

Turković: Bh. građani će pamtiti nesebično zalaganje slovenačke ministrice / Fajon: Drago mi je što sam ovdje, iskoristite vašu priliku

Objavljeno: 13/01/2023. 11:17

Turković: Bh. građani će pamtiti nesebično zalaganje slovenačke ministrice / Fajon: Drago mi je što sam ovdje, iskoristite vašu priliku

FOTO: RADIO SARAJEVO

Dvije ministrice razgovarale su o nekoliko važnih pitanja

Tanja Fajon, ministrica vanjskih poslova Slovenije, stigla je u službenu posjetu Bosni i Hercegovini te se tom prilikom sastala sa šeficom bh. diplomatije Biserom Turković.

Na sastanku Turković i Fajon bilo je govora o kandidatskom statusu BiH za EU, bilateralnim odnosima dvije zemlje, robnim razmjenama…

Ministrica Turković istakla je kako je Tanja Fajon prva ministrica vanjskih poslova neke države koja je posjetila našu zemlju nakon dobijanja kandidatskog statusa. Šefica bh. diplomatije je kazala kako je Fajon bila osoba koja je davala snagu našem narodu kroz Evropski parlament.

– Ovo je prvi zvanična posjeta jedne ministrice vansjkih poslova od kako je BiH dobila kandidatski status. Zahvaljujem se za nesebično zalaganje ministrice Fajon da BiH dobije kandidatski status. Zahvalni građani BiH će ovo pamtiti jer je ovo podrška koja je došla u teškim okolnostima. Kandidatski status predstavlja jasan put za BiH i za njene građane i ostaje da mi sa svoje strane ispunimo prioritete koji su postavljeni za kandidatski status. To je naš dug da se ispuni što prije. Uspjeli smo da što više usklađujemo vanjsku politiku sa vanjskom politikom EU i tu je procenat drastično u porastu. Slovenija je kontinuirano podržavala naš EU put. Gospođa Fajon je bila neko ko je davao snagu ovom narodu kroz Evropski parlament, rekla je Turković.

Bilo je, kako kaže Turković, govora i o formiranju vlasti i pokušajima produbljivanja podjela BiH.

– Upoznala sam je kako teče proces formiranja vlasti nakog izbora koji će vrlo brzo biti završen i očekujemo da će nove snage preuzeti nove aktivnosti da ispune prioritete. Razgovarali smo i o pokušajima produbljivanja podjela BiH i nadamo se da će to biti prevaziđeno. Nakon što je visoki predstavnik izmjenio Izborni zakon, nadam se da će i provesti odluke i Ustavnog suda i da će na kredibilan način sporvesti akcije na sankcionisanju onih koji krše odluke Ustavnog suda, istakla je ona.

Fajon je kazala kako očekuje da će BiH prihvatiti ispruženu ruku Evropske unije.

– Meni je drago da sam danas u BiH u Sarajevu i da sam tu i da govorim prvi put u vrijeme kada je EU dodijelila BiH kandidatski status i to je veliki korak ka EU. Želim vam reći da iskoristite priliku koja vam je pružena. Očekujem da će isptuženu ruku EU BiH prihvatiti. Nakon dodjele kandidatskog statusa institucije BiH će morati ospuniti 14 ključnih prioritenih zadataka. Posebno će raditi na vladavini prava i slobodi medija. Razgovarali smo i o bilateralnim odnosima. Imamo u BiH oko 100 preduzeća slovenskog kapitala. Robna razmjena je sve veća i iznosi oko pola milijarde eura. Srešću se danas sa predstavnicima iz privrede, sa akademskom zajednicom kako bi unaprijedili saradnju, poručila je Fajon.

(oslobodjenje)

Objavio: usn krajina