18/06/2024

U AKCIJI CRVENOG KRIŽA BIHAĆ : Prikupljeno preko pet tona prehrambenih i higijenskih artikala

Objavljeno: 11/11/2022. 09:27

U AKCIJI CRVENOG KRIŽA BIHAĆ : Prikupljeno preko pet tona prehrambenih i higijenskih artikala

U okviru redovnih go-dišnjih aktivnosti Crveni križ grada Bihaća prošlog mjeseca je realizirao akciju “Solidarnost na djelu”. Kao i svih prethodnih godina i ovog puta humanost naših sugrađana je došla do izražaja. U akciju solidarnosti uključile su se organizacije, škole, pojedinci kako bih svojim donacijama pomogli sugrađanima koji trebaju našu pomoć. Ukupno je prikupljeno 5.400 kilograma različitih artikala, najvećim dijelom prehrambenih.

– Donirano je oko 9.000 različitih artikala. Od prikupljene pomoći formirat ćemo 425 prehrambenih paketa težine oko 14,5 kilograma. Higijenskih potrepština je bilo manje ali od doniranih količina oformit ćemo 50-ak paketa koje ćemo također distribuirati našim krajnjim korisnicima.

Sva podjela će krenuti uskoro. Ovu aktivnost realiziramo u suradnji sa mjesnim zajednicama čiji predstavnici bolje poznaju situaciju na terenu. Na osnovu spiskova koje nam dostave mi pomoć distribuiramo na kućne adrese krajnjih korisnika. Akcija “Solidarnost na djelu” iako je prvobitno planirana da se provodi jednom u godini, zbog sve većeg broja socijalno ugroženog stanovništva na području grada Bihaća, provodi se dva puta, u prvom i zadnjem kvartalu jedne kalendraske godine. U međuvremenu bude i drugih redovnih ili vanrednih aktivnosti i tako tokom cijele godine uspijemo našim najugroženijim sugrađanima pomoći da lakše prebrode krizu u kojoj se nalaze, ističe Selam Midžić, sekretar Crvenog križa Bihać.

Veliku pomoć ove godine Crveni križ Bihać dobio je od Robnih rezervi Federacije BiH. U pitanju su prehrambeni paketi. Do sada je krajnjim korisnicima distribuirano 149 paketa a u planu je još jedna podjela do kraja godine. Crveni križ raspolaže i sa određenim količinama brašna, tačnije 43 vreće od pet kg i 10 vreća od 25 kg. Velike vreće brašna bit će distribuirane brojnijim socijalno ugroženim porodicama.

Ekonomska situacija je općenito sve teža i svakim danom broj građana koji se nalaze u stanju potrebe se povećava. Sve veći broj ih se obraća upravo Crvenom križu za pomoć kako bi preživjeli. Nažalost krizi nema kraja pa je i ovo prilika da uputimo apel svima onima koji su u
mogućnosti da pomognu ljudima koji su se, ne svojom voljom, našli u teškoj situaciji.

N. Piralić

Objavio: usn krajina