18/06/2024

U KANTONU: Ozvaničen novi politički blok – 3 B

Objavljeno: 02/12/2022. 09:03

U KANTONU: Ozvaničen novi politički blok – 3 B

Imajući u vidu društveno-političko i ekonomsko stanje u kojem se nalazi Unsko-sanski kanton, politički subjekti Pokret za modernu i aktivnu Krajinu (POMAK), Narod i pravda (NiP) i Naša stranka (NS), usaglasili su u utorak, 29. novembra i na press konferenciji potpisali Sporazum o načelima programskog koaliranja u Unsko-sanskom kantonu.

Upravo u vrijeme kad su Dragan ^ović ispred Hrvatske demokratske zajednice i Nermin Nikšić, kao predstavnik Osmorke, potpisali Sporazum o formiranju vlasti na nivou F BiH, u Bihaću su Pomak, Narod i Pravda, te Naša stranka, potpisali Sporazum o načelima programskog koaliranja u Unsko-sanskom kantonu. Ovaj Sporazum u kojem su definirani precizni principi međusobne saradnje, te konkretne aktivnosti i projekti koji su cilj te saradnje, predstavljaju platformu za formiranje vlasti u Kantonu i aktivnosti te vlasti.

Lista prioriteta
– Dosadašnja praksa u našem kantonu pokazala je da se rješavanju brojnih problema ispriječe lični i uskostranački interesi. Nasuprot tome, ova tri politička subjekta su u nekoliko dana konkretnih, prijateljskih i otvorenih razgovora, uspjeli izdefinirati, ne samo načela naših međusobnih odnosa i saradnje, već i konktretizirati jednu podužu listu prioriteta, interesa i projekata, koji će biti imperativ našeg djelovanja u narednom periodu, rekao je Jasmin Hušić, predstavnik Naše stranke
Potpisani sporazum uz ostalo predviđa i traži od buduće većine u Skupštini, donošenje, Zakona o porijeklu imovine, Zakona o sukobu interesa, Program destimulacije odlaska mladih s područja USK. Isto tako, Sporazumom se traži formiranje posebnog odjela Kantonalnog tužilaštva za borbu protiv korupcije i finansijsku konsolidaciju i rekonstrukciju Kantonalne bolnice.

– Ovo je prvi korak, koji smo napravili i dobro je da smo ga učinili. Skupština Unsko-sanskog kantona održala je samo konstituirajuću sjednicu i još uvijek nije počela pravi rad. Drago mi je da smo se u kratkom roku posložili i stvorili jako respektabilan tim od šest zastupnika, od 30 u Skupštini, koji jedinstveno razmišljaju i razgovaraju o svemu što smo danas potpisali, ali će jedinstveno nastupati i u budućem periodu. Bilo ko od nas, na bilo kakvim razgovorima, nastupaće u ime cijele ove ekipe, rekao je Zikrija Duraković iz Pomaka.

Jedinstveni u budućim nastupima

Ovaj formirani blok, nazvan B3, pozvao je i Socijaldemokratsku partiju, te Demokratsku frontu na okupljanje oko principa potpisanog sporazuma, no sasvim je jasno da će kako ovaj blok, tako i bilo koji politički subjekt za formiranje skupštinske većine i ulazak u vlast, morati razgovarati ili s NES-om, ili sa SDA. Halil Bajramović, predstavnik Naroda i pravde, djelimično je odgovorio na ovo pitanje.

– Opće je poznato da je Osmorka već stupila u pregovore za formiranje federalne i državne vlasti i da je na dobrom putu. Mi, Narod i pravda i Naša stranka, pripadamo toj Osmorci. POMAK može govoriti u svoje ime kako to oni vide, ali kako smo imali priliku do sada vidjeti, oni prate ovo što mi radimo. U toj Osmorci se nalazi NES, nije SDA, kazao je Bajramović.

Sjednica Skupštine Unsko-sanskog kantona zakazana je za danas, 2. decembra, do kada bi se mogla, a možda i morala formirati nova skupštinska većina. Ali, na pitanja novinara o formiranju parlamentarne većine, odgovoreno je da je još uvijek rano govoriti o tome, ali da će ovaj blok biti jedinstven u budućim nastupima i pregovorima. Iako je kreiranje vlasti u Unsko-sanskom kantonu u mnogome uvjetovano kreiranjem vlasti na nivou Federacije BiH, to ne znači da se ti odnosi moraju preslikati na USK po svaku cijenu, nego da će insistirati na primjeni odredaba iz Sporazuma u budućim razgovorima i pregovorima.
N.DŽ.N.

Objavio: usn krajina