18/06/2024

UNIVERZITET U BIHAĆU: Nakon četiri godine imenovan Upravni odbor

Objavljeno: 05/05/2023. 12:55

UNIVERZITET U BIHAĆU: Nakon četiri godine imenovan Upravni odbor

Obavezali smo Vladu USK-a i Senat da odmah pristupe formiranju i vođenju procedure za imenovanje stalnih članova Upravnog odbora Univerziteta u Bihaću, a pored toga imenovali smo tri privremene skupštine naših javnih preduzeća, kojima je osnivač USK s obzirom da tim skupštinama ističe mandat, kazao je Jasmin Musić, predsjedavajući Skupštine USK

Skupština Unsko-sanskog kantona na sjednici u srijedu,26.aprila napokon je imenovala i Privremeni upravni odbor Univerziteta u Bihaću. Time je Univerzitet nakon četiri godine nepostojanja upravljavčke strukture, konačno dobio priliku da se kako je rečeno, u ime studenata, osnivača, uposlenih, ali i građana, konačno na ovoj visokoobrazovno ustanovi počnu odvijati odnosi za šta je i namijenjena.

-To bih izdvojio kao jednu od najvažnijih tačaka, s obzirom da imenovanje upravljačke strukture na Univerzitetu čeka već nekoliko godina. Predložio sam i da obavežemo Vladu i Senat da odmah pristupe formiranju i vođenju procedure za imenovanje stalnih članova Upravnog odbora, kazao je predsjedavajući Skupštine Unsko-sanskog kantona Jasmin Musić.

Na prijedlog zastupnika Narodnog evropskog saveza (NES) Agana Bunića usvojene su i Izmjene zakona o novčanim podrškama u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji.

– U skraćenoj proceduri izmijenili smo ono što je neophodno u ovom trenutku, a to su poticaji koji nisu bili predmet sadašnjeg Zakona. Uveli smo ruralni razvoj, mlade poljoprivrednike, sufinanciranje nabavke steonih junica i drugu proizvodnju koja nije bila tretirana Zakonom, rekao je zastupnik Bunić.

Zastupnik Pokreta za modernu i aktivnu Krajinu (PoMAK) Zikrija Duraković naglasio je kako su zastupnici u okviru Bloka B3 podržali ove prijedloge izmjena zakona, iako je po njegovom mišljenju sjednica mogla biti mnogo bolje pripremljena. Što se tiče imenovanja Privremenog upravnog odbora Univerziteta, sa zaključkom da nadžežne institucije hitno započnu proces imenovanja stalnog UO, Duraković je kazao da je ovo itekako važna odluka.

– Predložio sam da dodatno popravimo predloženi materijal i obavezali smo Vladu USK-a i Senat da odmah pristupe formiranju i vođenju procedure za imenovanje stalnih članova Upravnog odbora Univerziteta u Bihaću, a pored toga imenovali smo tri privremene skupštine naših javnih preduzeća, kojima je osnivač USK s obzirom da tim skupštinama ističe mandat, kazao je Musić.

Imernovani su privremeni članovi u skupštine ŠPD “Unsko-sanske šume”, JP “Radio-televizija Unsko-sanskog kantona” i JP “ Unsko-sanske novine”.

– Nadamo se da će ovaj Upravni odbor konačno određene stvari u Univerzitetu posložiti, prvenstveno, nadam se da će početi ispunjavati svoju zakonsku obnavezu i izvještavati osnivača, odnosno Skupštinu USK-a, da napokon dobijemo i programe rada i izvještaje o radu, ali i da dobijemo konačno neku jasnu sliku šta je to danas Univerzitet u Bihaću, koliko ima studenata i da u suštini svi uposlenici Univerziteta, pa i Skupština i Vlada USK-a posvete se tim studentima kako bi unaprijedili njihov položaj, kazao je Duraković.

Na period od 90 dana u Upravni odbor Univerziteta u Bihaću imenovani su: Damir Hodžić, predsjednik, Nevzet Veladžić, Salih Hodžić, Sanel Gredelj, Belma Bajrić, Jasmin Čavkić, Edita Grošić i Ratko Knežević.

N.Dž.N.

Objavio: usn krajina