17/06/2024

Usprkos koaliciji vlast u FBiH daleko od formiranja, čeka se reakcija Schmidta

Objavljeno: 28/12/2022. 07:26

Usprkos koaliciji vlast u FBiH daleko od formiranja, čeka se reakcija Schmidta

Kako Dom naroda Parlamenta Federacije BiH još nije konstituisan, rano je govoriti o raspodjeli fotelja u Vladi FBiH, ističe generalni sekretar SDP-a BiH

Kada će Federacija BiH dobiti novu zakonodavnu i izvršnu vlast, u ovom trenutku niko sa sigurnošću ne može reći. Predsjednici stranaka osmorke intenzivno vode pregovore i, kako nam je rečeno iz više izvora, prerano je govoriti o raspodjeli resora unutar Vlade FBiH.

– Vama je poznato da Dom naroda Parlamenta FBiH još nije konstituiran, tako da je prerano govoriti o bilo kakvim resorima dok se ne konstituira Dom naroda i dok se ne krene u proces izbora predsjednika i dopredsjednika FBiH. Osmorka nije razgovarala o podjeli resora. Pored toga, treba vidjeti stavove drugih političkih opcija, kako će doći do deblokade procesa formiranja vlasti u FBiH. Da li će se određene političke opcije prikloniti većini ili će doći do određenih intervencija, zaista o tome ne mogu govoriti, rekao je za Oslobođenje i O kanal Elvir Karajbić, generalni sekretar SDP-a BiH.

Kako kaže, visoki predstavnik u BiH nametnuo je izmjene Izbornog zakona BiH, te je on jedini ovlašten da ih protumači.

– Iz tog razloga nije bilo razgovora o podjeli resora na nivou FBiH. To će biti kada bude jasna slika kada će se formirati vlast u FBiH i na koji način. Ne bih prejudicirao ništa. Onaj ko ima većine u oba doma, svugdje u svijetu ima pravo da formira vlast i to je osnovno demokratsko pravilo. Kod formiranja vlasti na nivou FBiH, odnosno BiH, treba da se uvaže i određene specifičnosti, znači snage u Domu naroda, tako da treba sve biti u skladu sa pozitivnim propisima u BiH, u skladu sa Izbornim zakonom i Ustavom kako FBiH, tako i BiH, istakao je.

Iz Centralne izborne komisije (CIK) BiH saopšteno je da se još nisu stekli uvjeti da CIK potvrdi rezultate posrednih izbora i dodijeli mandate u Dom naroda Parlamenta FBiH, pa samim tim nisu se stekli ni uslovi za sazivanje i održavanje konstituirajuće sjednice Doma.

Ono što je poznato jeste da će federalni premijer biti Nermin Nikšić iz SDP-a, a Lidija Bradara iz HDZ-a BiH predsjednica FBiH. Špekuliše se da Jelka Milićević (HDZBiH) u naredne četiri godine neće biti federalna ministrica finansija, te da će u mandatnom periodu 2022-2026. biti u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH. Za Ministarstvo energije, rudarstva i industrije FBiH zainteresovan je SBiH, kao i za resor obrazovanja. SDP bi imao svog ministra za boračka pitanja, dok bi NiP-u pripalo Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica.

Predsjednik SBiH Semir Efendić nedavno je izjavio da bi insistiranje na nekim kadrovskim rješenjima moglo ugroziti realizaciju sporazuma osmorke.

Generalni sekretar Naše stranke Nihad Uk kratko nam je rekao da nema nikakvih novih informacija kada je riječ o Federaciji, te da se nije krenulo u detalje pregovora. Da još nema dogovora o podjeli resora, ali ni imena potencijalnih ministara, ponovio nam je Damir Marjanović, predsjednik stranke Za nove generacije.

Objavio: usn krajina