17/06/2024

Vakcina protiv gripe ima dovoljno

Objavljeno: 21/11/2022. 08:27

Vakcina protiv gripe ima dovoljno

Epidemiolozi preporučuju vakcinaciju radno sposobnog stanovništva, pogotovo onog koje je u stalnom kontaktu sa građanima

Vakcinacija građana Kantona Sarajevo protiv sezonske gripe odvija se bez problema i prema ustaljenoj proceduri na svim lokalitetima JU Dom zdravlja KS-a, kaže za Oslobođenje dr. sci. Ademir Spahić, koordinator za vakcinaciju u Kantonu Sarajevo.

– Vakcina ima dovoljno, više od 7.000 doza, što je sasvim dovoljno i neće biti potrebe za njihovom ponovnom nabavkom. Prema dosadašnjim izvještajima, najviše se vakcinišu građani starije životne dobi, te građani sa komorbiditetima te imunokompromitirani pacijenti, naglašava Spahić, ali navodi i preporuku struke da se vakciniše i radno sposobno stanovništvo, pogotovo svi oni koji su u velikom kontaktu sa građanima, uposlenici javnih prevoza, policajci, šalterski radnici, trgovci…

Doc. dr. Nina Rodić Vukmir, načelnik Službe za epidemiologiju u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske, u izjavi za Oslobođenje kaže da se vakcinacija u ovom entitetu odvija svakodnevno, dok u isto vrijeme traje kampanja vakcinacije protiv sezonske gripe.

– Do sada je ovom vakcinom vakcinisano 2.700 osoba. Vlada Republike Srpske je i ove godine obezbijedila 20.000 doza za kategorije koje imaju pravo na besplatnu vakcinu, a koju te osobe primaju kod svog nadležnog ljekara porodične medicine, naglašava dr. Rodić Vukmir, dodajući da su vakcine raspodijeljene domovima zdravlja u RS-u, u skladu sa njihovim dostavljenim potrebama i količinama.

Vakcinacija protiv sezonske gripe se preporučuje svim osobama, upozorava epidemiologinja Rodić Vukmir, koje žele smanjiti rizik obolijevanja od gripe, razvoj komplikacija, aktivaciju hronične bolesti, posjete ljekaru, potrošnju lijekova i izostanke s posla, kao i djeci starijoj od šest mjeseci.

Objavio: usn krajina