18/06/2024

VLADA FEDERACIJE BIH: Ograničena cijena peleta

Objavljeno: 18/11/2022. 11:30

VLADA FEDERACIJE BIH: Ograničena cijena peleta

Svako prekoračenje propisane cijene peleta će biti najoštrije sankcionisano

Odluka Vlade Federacije BiH o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena određivanjem najvišeg nivoa cijena za pelet stupila je na snagu. Ovom odlukom propisana je najviša prodajna cijena peleta, koja ne može prelaziti 561,60 KM (480 KM plus PDV) u trgovini na malo, po toni u svim pakovanjima, saopćeno je iz Vlade Federacije BiH.

Razlog za propisivanje ove mjere je prevencija i suzbijanje nerealnog utvrđivanja cijena i eventualnog nepoštenog ponašanja pojedinih proizvođača i trgovaca peletom, zaštita ekonomskih interesa građana i omogućavanja uredne snabdjevenosti tržišta. Također, donošenjem ove odluke omogućava se prevazilaženje trenutnih poremećaja na tržištu peleta i postizanje kompromisnih rješenja kojim će se osigurati održivost poslovnih subjekata iz oblasti drvoprerade i pristupačnost visine cijene za domaće stanovništvo.

Sinhronizirano postupanje

Ova odluka Vlade Federacije BiH objavljena je u Službenim novinama Federacije BiH, a stupila je na snagu 12. novembra ove godine, što znači istog dana kao i u RS-u. S obzirom na činjenicu da je Bosna i Hercegovina jedinstveni ekonomski prostor istovremenim stupanjem na snagu ovih odluka u cijelosti se omogućava sinhronizirano postupanje u oba entiteta, ravnopravan tretman poslovnih subjekata i zaštita potrošača u Bosni i Hercegovini.

Nakon što je Vlada Federacije BiH svojom odlukom ograničila cijenu peleta reagirao je Mustafa Ružnić, premijer Unsko-sanskog kantona podsjećajući da je još polovinom augusta ove godine uputio nadležnim institucijama u BiH Inicijativu za donošenje mjera i nadležno postupanje, jer je bilo nužno građane zaštititi od rasta cijena ogrjeva, prije svega peleta.

– Ograničavanje izvoza peleta moglo je djelomično osigurati snabdjevenost bh. tržišta ovim energentom, ali, pokazalo se, to ne može zaustaviti rast cijena. Zato je bila neophodna reakcija već u onom trenutku kada građani nisu bili mogućnosti nabaviti pelet po realnim cijenama. Stoga smo i inicirali da se preduzmu mjere neposredne kontrole cijena određivanjem maksimalne visine marži, kaže premijer Ružnić.

Inspekcije na terenu

Federalna uprava za inspekcijske poslove saopćila je također da federalni tržišni inspektori već obavljaju usmjerene pojačane nadzore proizvođača i prometnika peleta u FBiH, a u skladu s Odlukom Vlade FBiH o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena određivanjem najvišeg nivoa cijena za pelet.

Ovom odlukom je propisano da najviša prodajna cijena peleta ne može prelaziti 480 KM plus PDV u trgovini na malo, po toni u svim pakovanjima. Odluka stupa na snagu u subotu, 12.11.2022. godine, a za realizaciju i nadzor nad njenim provođenjem zadužene su federalna i kantonalne tržišne inspekcije, temeljem Zakona o kontroli cijena.

– Ovom odlukom Vlade FBiH inspekcijski organi su dobili alat kojim će zaustaviti prekomjerno i neopravdano povećanje cijena peleta u FBiH, te smanjiti posljedice energetske krize na ekonomski status građana. Federalna uprava za inspekcijske poslove će kroz pojačano prisustvo federalnih tržišnih inspektora na terenu kontrolisati sve proizvođače i prometnike peleta u FBiH kako bi bilo osigurano striktno poštivanje propisane cijene, a s ciljem zaštite potrošača i osiguranja stabilnosti tržišta, rekao je Anis Ajdinović, direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Kazne za nepoštivanje propisanih mjera neposredne kontrole cijena utvrđene su Zakonom o kontroli cijena. Federalna uprava za inspekcijske poslove poziva sve proizvođače i prometnike peleta da koriguju cijene u skladu s Odlukom Vlade FBiH, kako ne bi bili sankcionisani.

Također, poziva građane da prekoračenje propisane cijene peleta koja je ograničena na 561,60 KM (480 KM plus PDV) u maloprodaji, prijave putem kontakt forme „Prijavi nepravilnost“ na web stranici FUZIP https://fuzip.gov.ba/prijavi-nepravilnost/, telefona za prijave 033 / 22 66 44 (otvoren 24 sata), e-maila info@fuzip.gov.ba ili poštom na adresu Fehima ef. Čurčića br. 6, Sarajevo.
S.P.

Objavio: usn krajina