14/07/2024

MARINE LE PENINA PODRŠKA IZRAELU I ŽESTOKA ISLAMOFOBIJA: Smatra se pokušajem zamagljivanja antisemitske prošlosti

Objavljeno: 06-11-2023 | 13:00

MARINE LE PENINA PODRŠKA IZRAELU I ŽESTOKA ISLAMOFOBIJA: Smatra se pokušajem zamagljivanja antisemitske prošlosti
Yonathan Arfi, čelnik Crif-a, francuske krovne organizacije židovskih organizacija, rekao je za Le Monde da će se boriti protiv Nacionalnog pokreta na predsjedničkim izborima 2027.

Podrška čelnice francuske krajnje desnice Marine Le Pen Izraelu nakon napada Hamasa smatra se dijelom dugotrajnog nastojanja da se njezina stranka Nacionalnog okupljanja udalji od toksične, antisemitske prošlosti prije utrke za predsjednika u 2027.

Nacionalni skup [nekada Nacionalna fronta], koja je najveća opozicijska stranka u francuskom parlamentu ispred centrista Emmanuela Macrona za europske izbore sljedeće godine čvrsto podržava pravo Izraela da se brani od napada Hamasa .

U govoru u parlamentu u kojem je osudila ono što je nazvala “pogromima na izraelskom tlu” i napala ljevičarsku stranku La France Insoumise Jean-Luca Mélenchona zbog “nepodnošljivog” stava da Hamas ne klasificira kao terorističku organizaciju, Le Pen je dočekana pljeskom parlamentaraca od tradicionalne desnice i centra.

Dok se priprema po četvrti put kandidirati za predsjednicu 2027., njezina antiimigracijska stranka obećava da će zaštititi francuske Židove od onoga što naziva najvećom opasnošću: islamizmom. Jordan Bardella, predsjednik njezine stranke, rekao je za francuski radio: “Za mnoge francuske Židove Nacionalni skup je štit protiv islamističke ideologije.”

Francuska je vrlo osjetljiva na sukob na Bliskom istoku, sa zajednicom od oko pola miliona Židova – najvećom izvan Izraela ili SAD-a – i više od 800 antisemitskih incidenata koje je policija zabilježila od oktobra. Francuska također ima najveću muslimansku zajednicu u Evropi.

Podršku Marine Le Pen Izraelu neki su komentatori doživjeli kao određeni politički oportunizam. Dugo je nastojala “normalizirati” svoju stranku i odmaknuti je od njezine antisemitske prošlosti, koja se smatrala kočnicom za nove političke ambicije stranke. Le Pen je 2015. izbacila svog oca, Jean-Marie Le Pena, osnivača stranke, nakon što je ponovio komentare koji omalovažavaju holokaust, za što je nekoliko puta osuđivan . Kasnije je promijenila naziv stranke iz Nacionalna fronta u Nacionalni pokret.

U vrlo simboličnom potezu, nekoliko Le Penovih parlamentaraca prisustvovalo je maršu u Parizu u oktobru koji su predvodile židovske grupe za podršku Izraelu. Ovo je bila radikalna promjena u odnosu na prethodne godine. Le Pen je 2018. pokušala sudjelovati u maršu u spomen na Mireille Knoll , židovsku penzionerku ubijenu u antisemitskom napadu, ali se morala povući u stranu zbog komentara, poput  “Fašisti van” .

Iako Le Pen nije prisustvovala izraelskom maršu, nekoliko političara Nacionalnog pokret koji su članovi parlamentarne skupine prijateljstva Francuska-Izrael tiho je sudjelovalo. Yonathan Arfi, čelnik Crif-a, francuske krovne organizacije židovskih organizacija, rekao je za Le Monde da će se boriti protiv Nacionalnog pokreta na predsjedničkim izborima 2027. i očito ih nije pozvao niti se s njima na bilo koji način legitimirao.

Židovske organizacije nastavljaju izražavati zabrinutost zbog antiimigracijske, krajnje desne stranke, uključujući pitanja politike kao što je potencijalna zabrana ritualnog klanja, uključujući košer hranu, i treba li Židovima dopustiti nošenje kippa u javnosti ili ne.

Godine terorističkih napada u Francuskoj, od napada razbijača panela iz Toulousea Mohammeda Meraha na židovsku školu 2012. do napada u Parizu 2015., uključujući napad na košer supermarket, navele su Le Penovu stranku da se sve više usredotočuje na islamizam.

Objavio: usn krajina