19/07/2024

MAŠINE NA SVE STRANE: Srednja Bosna postala je veliko gradilište, gradi se ključna cesta! 

Objavljeno: 06-01-2023 | 08:23

MAŠINE NA SVE STRANE: Srednja Bosna postala je veliko gradilište, gradi se ključna cesta! 

Vrijednost ugovorenih radova za ovu dionicu iznosi 74.904.570 KM sa uračunatim PDV-om, s rokom završetka izgradnje od 20 mjeseci.

U toku su veliki radovi na izgradnji ceste kroz Srednju Bosnu, tačnije saobraćajnice Lašva – Nević Polje. Riječ je o dijelu brze ceste Lašva – Travnik – Jajce koja će drastično promijeniti saobraćajnu povezanost Sarajeva sa centralnom Bosnom, ali i Krajinom.

Podsjetimo da su ugovor o izgadnji ove dionice ljetos potpisali Elmedin Voloder, direktor JP Autoceste FBiH i Mario Bevanda, predstavnik firme Hering d.d. Široki Brijeg.

Vrijednost ugovorenih radova za ovu dionicu iznosi 74.904.570 KM sa uračunatim PDV-om, s rokom završetka izgradnje od 20 mjeseci.

Dužina sekcije ceste Lašva – Nević Polje je 4,8 kilometara, a na ovoj sekciji gradit će se četiri mosta i jedan vijadukt. U sklopu izgradnje ove dionice brze ceste predviđena je i regulacija rijeke Lašve na mjestima gdje je u koliziji s trupom ceste.

 Izgradnja cijele brze ceste u dužini od 24,3 kilometra podijeljena je na pet dionica (LOT-ova): Lašva – Kaonik, Kaonik – Selište, Selište – Vitez (petlja Vitez – ulaz u poslovnu zonu), Poslovna zona Vitez (petlja Vitez – ulaz u poslovnu zonu – petlja Vitez – izlaz iz poslovne zone) i petlja Vitez (izlaz iz poslovne zone) – petlja Nević Polje.

Cilj izgradnje ove dionice jeste povezati zapadnu BiH, odnosno Bihać, Cazin i Veliku Kladušu, preko Ključa, Jajca, s centralnim dijelom na Koridoru 5C i dalje s istočnom Bosnom i Hercegovinom te susjednim državama Srbijom i Crnom Gorom.

(BiznisInfo.ba)

Objavio: usn krajina