13/07/2024

MEĐUNARODNI TURNIR U ODBOJCI U UMAGU: Bišćani osvojili drugo mjesto

Objavljeno: 26-01-2024 | 08:41

MEĐUNARODNI TURNIR U ODBOJCI U UMAGU: Bišćani osvojili drugo mjesto

U vikendu iza nas u Umagu/Novi Grad u Hrvatskoj održana je veoma zanimljiva i za odbojku Bihaća uspješna odbojkaška priča, gdje je održan 14. Umag Open, međunarodni odbojkaški turnir za veterane i rekreativce u muškoj i ženskoj konkurenciji. Na turniru je ove godine učestvovalo ukupno 49 ekipa. Po drugi put na festivalu odbojke učestvovala je  i veteranska muška ekipa OK “Bihać”. Nekadašnji odbojkaši iz Bihaća dostojno su predstavili klub, grad, kanton i državu, te su turnir završili na drugom mjestu.

Ekipa sastavljena od igrača OK “Krajinametal” koja je u to vrijeme bila dio najboljih ekipa eks Jugoslavije (Dževad Felić, Haris Hadžihajdarević, Edin Alagić), te nešto mlađi odbojkaši zlatne generacije OK “Bihać”, koji su u poslijeratnom periodu odbojku Bihaća držali u samom vrhu odbojke BiH ( Đemo Pečenković, Adnan Selmanović, Damir Trgo, Dženan Pečenković, Edin Hujić, Anel Ramić, Admir Mujanović, Sanin Begatović, Saša Smiljanić i vođa puta Sead Zećirević) uz podršku Grada Bihaća, Sportskog saveza USK-a i Sportskog saveza Bihaća ostvarili su uspjeh vrijedan pažnje.

Turnir je ekipa Bihaća otvorila porazom u prvom susretu grupne faze protiv ekipe SZ “Gocotom” iz Slovenije rezultatom 23:25. Nakon poraza OK “Bihać” je ostvario tri vezane pobjede i osvojio prvo mjesto u gupi A.  Prvo je savladana ekipa Kenozoik  iz Slovenije rezultatom 25:8. U narednom susretu u odličnoj odbojkaškoj utakmici savladana je ekipa Odbojkaškaoprem.si  iz Slovenije rezultatom 25:20. Treća pobjeda ostvarena je protiv ekipe Istra mix rezultatom 25:8. Kao prvoplasirani grupe A odbojkaši Bihaća u polufinalu su se sastali sa ekipom 3. Poluvrijeme. Odličnom igrom Bišćani su slavili četvrtu vezanu pobjedu rezultatom 25;14 te zasluženo ušli u finale. U finalnom susretu dočekala ih je ponovno ekipa SZ “Gocotom” koja je savladala u polufinalu ekipu veterani Mladost iz Zagreba. Iako su ekipu SZ “Gocotom” dobili u susretu grupne faze u finalom susretu oslabljeni neigranjem Đeme Pečenkovića (povreda) i nedostatak snage kod cijele ekipe zaustavio je želju za osvajanjem naslova najboljih. Susret je završen pobjedom ekipe iz Slovenije rezultatom 2:0.

Susret bivših igrača sa trenerom Draganom Salapurom

Baviti se sportom u ovom slučaju odbojkom je nešto što svaki sportaš i nakon prestanka karijere uvijek nosi u sebi. To je više od igre na terenu. Priča o bihaćkoj odbojci počela je davno prije ovih generacija odbojkaša, koji su se okupili na inicijativu Harisa Hadžihajdarevića te otputovali na jedan od najjačih veteranskih odbojkaških turnira u regionu. Turnir u Umagu je destinacija gdje su se na jednom mjestu okupile ekipe iz Hrvatske, Slovenije, BiH i ostalih država regiona. Ponovni susreti , druženje, prisjećanje na vremena aktivnog bavljenja odbojkom, nova poznanstva su nešto što krasi pored natjecateljskog dijela ovakve sportske događaje, gdje se u tri dana sportaši druže bez obzira iz kojih krajeva i država dolaze. Takvih susreta bilo je i ove godine u Umagu. Naši Đemo Pečenković i Dženan Pečenković većinu svoje igračke karijere proveli su u Rijeci, gdje su ostavili dubok trag u odbojkaškom sportu, a pozdravi od velikog broja odbojkaša i  suigrača iz tih krajeva su tome potvrda.

Članovi veteranske ekipe Mladost iz Zagreba, koji su nekada igrali u istom rangu državnog takmičenja kao OK “Krajinametal” iz Bihaća prisjetili su se sa našim odbojkašima tih vremena.  Jedan takav susret za odbojkaše iz Bihaća bio je sa našim Bišćaninom Draganom Salapurom, odbojkaškim trenerom. Naime, ono što veže sve odbojkaše tima iz Bihaća je da je Salapura bio trener svima. Iako ga je trenerski put odveo u Poreč  u Hrvatsku, a sada trenutno u Portorož  u Sloveniji, Dragan Salapura tokom našeg boravka u Umagu, proveo je sa nama. Nastup naših odbojkaša nije prošao nezapaženo ni od odbojkaša iz Kopra (Slovenija) koji su nas pozvali na turnir početkom aprila u Sloveniji, gdje će se okupiti također ekipe iz cijelog regiona.

Edin Alagić

Objavio: usn krajina