14/07/2024

MINISTAR ODBRANE ZUKAN HELEZ: Modernizacija Oružanih snaga BiH je cilj od kojeg nećemo odustati

Objavljeno: 13-11-2023 | 13:45

MINISTAR ODBRANE ZUKAN HELEZ: Modernizacija Oružanih snaga BiH je cilj od kojeg nećemo odustati
Za gostovanje na izložbi i sudjelovanju na desetak pratećih tematskih konferencija prijavilo se 390 visokih vojnih i civilnih izaslanstava

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez sa saradnicima danas je prisustvovao otvaranju velike međunarodne avio-izložbe „Dubai Airshow 23“, koja traje do kraja sedmice.

Izložba u Dubaiju ubraja se među najveće međunarodne izložbe vojnog i civilnog zrakoplovstva, na kojoj ove godine sudjeluje više od 1.400 izlagača iz 95 zemalja svijeta.

Za gostovanje na izložbi i sudjelovanju na desetak pratećih tematskih konferencija prijavilo se 390 visokih vojnih i civilnih izaslanstava.

“Suvremene sigurnosne prijetnje od nas zahtijevaju da pratimo i ne zaostajemo za svjetskim trendovima u nadzoru i kontroli zračnog prostora naše države. Važno nam je da se iz prve ruke uvjerimo u kojem smijeru ide vojna zrakoplovna industrija te da s nekim od najvećih svjetskih proizvođača razmotrimo mogućnosti našeg prilagođavanja tim trendovima. Modernizacija Oružanih snaga BiH je cilj od kojeg nećemo odustati, jer moramo biti u stanju ispunjavati zakonom propisanu misiju zaštite suvereniteta i teritorijalnog integriteta naše domovine”, rekao je Helez.     

U delegaciji Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH su i ambasador BiH u UAE Bojan Đokić, zapovjednik Brigade zračnih snaga i protuzračne odbrane OSBiH brigadir Milorad Krajšumović, šef Odsjeka za politike upravljanja i zaštite zračnog prostora u Sektoru za politiku i planove MOBiH brigadir Herman Jerman, šef Kabineta ministra odbrane BiH Salko Beba i ostali suradnici, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH. 

Objavio: usn krajina