19/07/2024

MITO IZ KATARA: ‘Počelo je pozivom u ekskluzivni hotel. Pomalo su bacali mamce, kofer pun novca došao je kasnije‘

Objavljeno: 15-12-2022 | 08:00

MITO IZ KATARA: ‘Počelo je pozivom u ekskluzivni hotel. Pomalo su bacali mamce, kofer pun novca došao je kasnije‘

Novi detalji iz istrage o mitu i korupciji u središtu evropskih institucija

Jutarnji.hr

Počelo je pozivom u Katar i u ekskluzivni hotel u Bruxellesu. Većini nas nisu dali kofere pune novca. Ali, znamo kako to izgleda kada neko “peca”. Pomalo ti bacaju mamce, komentirala je skandal, koji već danima trese europske institucije, francuska članica Evropskog parlamenta Leïla Chaibi, koja nije prihvatila skupe katarske darove.

U centru optužbi za kupnju uticaja u Evropskoj uniji su zastupnici evropskih socijalista i demokrata (S&D), u prvom redu, sad već bivša potpredsjednica, Grkinja Eva Kaili, koja je među četiri osobe uhapšene i optužene zbog optužbi za primanje mita iz Katara. Pritvorene su i tri osobe koje imaju talijansko državljanstvo, među kojima je i Francesco Giorgi, partner Eve Kaili. Svi su optuženi za sudjelovanje u kriminalnoj organizaciji, pranje novca i korupciju.

Michalis Dimitrakopoulos, pravni zastupnik Eve Kaili, za Reuters je rekao da se bivša potpredsjednica žali na ponašanje i stav kolega iz Evropskog parlamenta (EP), osjeća se izdanom jer sada izgleda da je imala lični plan vezan za Katar.

Odvjetnik ponavlja tezu da je Eva Kaili, kad je u EP-u govorila o Kataru, uistinu samo prenosila teze Međunarodne agencije za rad (ILO) da je malena zaljevska zemlja pokrenula “uvođenje radničkih prava i minimalne plaće unatoč izazovima”.

“Njezina odluka da posjeti Katar nije bila lična, bila je to odluka Evropskog parlamenta, uz suglasnost” Evropske komisije i visokog predstavnika EU za vanjsku politiku Josepa Borrella, dodao je Dimitrakopoulos.

Otkriće bi moglo imati ozbiljne posljedice na suradnji Katara i EU. Ugledni i uticajni Politico.eu prenosi kako zastupničko tijelo koje predstavlja stanovništvo EU želi provjeriti je li Katar nedopušteno uticao na ključni Sporazum o zračnom prometu, koji Qatar Airwaysu daje neograničeni pristup tržištu EU. Što bi moglo dovesti do raskida unosnog sporazuma.

Karima Delli, predsjednica parlamentarnog Odbora za promet koji je pregovarao o dogovoru, podigla je uzbunu u e-mailu koji je Politico “vidio”. Delli, francuska zastupnica iz skupine Zelenih, upozorila je da se Katar možda umiješao u unutrašnje rasprave Parlamenta o sporazumu. “S obzirom na nedavni razvoj događaja, teško bi se mogla dati suglasnost na ovaj Sporazum, dok se ne utvrdi jesu li uvjeti bili transparentni i nepristrani”, napisala je u pismu koordinatorima političkih grupa u svom Odboru. Politico podsjeća i da je taj Sporazum bio metom oštrih kritika evropskih zračnih prijevoznika koji su se bojali nepoštene konkurencije.

Žrtvom skandala – prema posljednjim je informacijama belgijska policija zaplijenila 1,5 milijuna eura – mogao bi biti i plan EU da dopusti stanovnicima Katara i Kuvajta boravak na teritoriju EU do 90 dana bez viza, pod uvjetom da imaju biometrijske pasoše. Iako je bilo ozbiljnih rezervi oko tog Sporazuma zbog stanja ljudskih prava u obe zemlje. Zastupnik koji je vodio taj projekt izjavio je kako mu je tadašnja potpredsjednica Kaili pristupila te da je bila vrlo zainteresirana da Katar dobije pravo putovanja bez viza. Druge je zemlje nisu interesirale, rekao je.

Hannah Neumann, zastupnica Zelenih, prilično sažeto opisala je stanje u EP-u: “Stojimo usred mjesta zločina sa zatvorenim uredima, kolegama u zatvoru, suočeni s tvrdnjama da je barem jedan od nas postao trojanski konj korupcije i stranog uplitanja”.

Ovaj bi slučaj mogao ponovo staviti na dnevni red pitanje lobiranja u Bruxellesu. Taj je grad meka lobističkih tvrtki koje svoj posao rade zakonito i transparentno, ali i dalje je previše slučajeva kada akteri, tvrtke, udruge, države nastoje progurati svoje interese mimo zakonski definiranih kanala. Ljudi su po definiciji skloni korupciji zbog čega je potrebno pronaći mehanizme maksimalne zaštite kako lobiranje ne bi postalo traženje cijene nakon koje će zastupnik, povjerenik ili neki službenik ispuniti želju, Katara ili nekog drugog. Posljednje informacije govore da je i Maroko koristio isti način djelovanja. “Novac je”, piše Politico, “dolazio od osobe koju su nazivali gigant”. Osoba je bila povezana s bankovnom karticom koju su koristile supruga i kći Piera Antonija Panzerija, bivšeg zastupnika u Parlamentu. One su, prema svemu sudeći, bile svjesne da novac dolazi iz ilegalnih izvora, ali su svejedno planirale basnoslovno skupa putovanja. Čak su “transportirale darove”. Prema dokumentu koji je vidio Politico, iza poklona je stajao marokanski veleposlanik u Poljskoj Abderrahim Atmoun, ali nije jasno je li on taj “gigant”.

Cijeli slučaj ima i političku razinu jer je riječ o zastupnici drugog po većini kluba u Europskom parlamentu koji je često na dnevni red stavljao ponašanje radikalne desnice. Poznata francuska desna političarka Marine Le Pen reagirala je brzo, na Twitteru. “Vukli su nas kroz blato zbog potpuno transparentnog i legalnog zajma od češko-ruske banke (riječ je o devet milijuna eura kredita koje je njezina stranka dobila za europske izbore 2014. godine). Istodobno je Katar isporučivao pune kofere gotovine svim tim pokvarenim ljudima koji su navodno u ‘taboru dobrih‘.” Prigodu je iskoristio i mađarski premijer Viktor Orbán koji je pod stalnim – i opravdanim – kritikama za korupciju. Na Twitteru je poručio kako je Parlament ozbiljno zabrinut korupcijom u Mađarskoj, a iz poljske vladajuće stranke PiS su rekli: “Postavlja se pitanje gdje je problem s vladavinom prava? U Poljskoj ili u Europskoj uniji?”

Politico je skrenuo pozornost i na zastupnike u britanskom parlamentu koji su od Katara primali izdašne poklone uz pokrivene troškove putovanja i smještaja. Sve prije Svjetskog nogometnog prvenstva u toj zemlji. Iznos se, koliko su uspjeli izbrojati, popeo na 260.000 funti, a prosječni britanski zastupnik dobio je 7000 funti. Britanci su uredno sve to prijavili nadležnim parlamentarnim tijelima, ali su se našli pod kritikom organizacija za zaštitu ljudskih prava, a sada i javnosti.

Objavio: usn krajina