Protiv smo ubijanja! | Za slobodnu smo Palestinu i Ukrajinu!

NA INICIJATIVU D. ČOVIĆA, REAGIRALI IZ AMBASADE SAD-A: Izmjene izbornog zakona isključivo kroz Ustav

Objavljeno: 22-01-2024 | 19:39

NA INICIJATIVU D. ČOVIĆA, REAGIRALI IZ AMBASADE SAD-A: Izmjene izbornog zakona isključivo kroz Ustav

Međunarodni pravni stručnjaci, uključujući i Venecijansku komisiju, bili su nedvosmisleni po ovom pitanju tokom pregovora o ustavnoj/izbornoj reformi s političkim strankama 2021-2022.

Evropski sud za ljudska prava (ECHR) donio je nekoliko presuda kojima se nalaže lokalnim političkim liderima da izmijene Daytonski ustav, a EU je naglasila da se Bosna i Hercegovina ne može pridružiti EU bez toga, navedeno je iz ambasade SAD-a u Sarajevu.

– Najistaknutija od ovih odluka odnosi se na tročlano predsjedništvo zemlje. Sjedinjene Američke Države snažno podržavaju napore političkih lidera u zemlji da postignu kompromise neophodne za izmjenu Ustava BiH u vezi s Predsjedništvom na način koji ga dovodi u skladu sa presudama ECHR-a, naglasili su oni.

– Međutim, izmjenama Izbornog zakona BiH to nije moguće učiniti. Potrebni su ustavni amandmani. Međunarodni pravni stručnjaci, uključujući i Venecijansku komisiju, bili su nedvosmisleni po ovom pitanju tokom pregovora o ustavnoj/izbornoj reformi s političkim strankama 2021-2022. Ova osnovna pravna činjenica nije promijenjena, zaključili su iz ambasade.

Podsjetimo, lider HDZ-a Dragan Čović rekao je danas da “kada je u pitanju izbor članova Predsjedništva BiH to nije moguće kroz izmjene Ustava, već je ponuđeno  rješenje koje će onemogućiti da jedan narod bira predstavnika drugog naroda u kolektivnom šefu države, dodao je.

Na kraju, kada cijeloj stvari pokušamo dati širi kontekst, u kojem su, po izjavama premijera RH-a Andreja Plenkovića, Sjedinjene Države na ovim prostorima njihov “najveći strateški partner” što podrazumijeva i partnerstvo u sprovođenju “hrvatske politike”, a s druge strane, kako vidimo, politika Sjedinjenih Država u našoj državi koju provodi ambasador Murphy, je u suprotnosti sa zahtjevima, pa čak i prijetnjama pojedinih hrvatskih zvaničnika, onda možemo biti prilično sigurni da je interes najveće svjetske demokracije ipak nešto drukčiji nego li to tvrdi A.P.

Najvjerovatnije da se nalazimo u prelomnim trenucima za našu državu. Naglo povčena ručna kočnica Milorada Miće Dodicka, s jedne, i Čovićevo “ubrzanje”, s druge strane, djeluju (ne)usuglašeno. Izgleda da je voda došla do grla, pa “solilraju” i pokušavaju u ovom čvrstom eu “zagrljaju” maksimizirati i/ili privremno zamrznuti planove i ciljeve, koji nemaju nikavih veza s državom Bosnom i Hercegovinom, naprotiv. Upravo iz tih razloga bilo bi jako mudro da probosanske snage dobro “odvagnu” kako djelovati u ovim trenucima. Ako znamo da gospodi Dodicku i Čoviću interes države ne predstavlja baš ništa, onda bi mudrost i opći, državni interes trebao biti ispred partikularnih političkih. Kompromis je jedino rješenje, samo i isključivo ako POPUSTE sve strane. Treba li dodati da kompromisa s Državom ne može niti smije biti.

Objavio: usn krajina

IMPRESSUM

Kontakt - telefon

REDAKCIJA: +387 37 228-409; FAX: 224-103

MARKETING: +387 37 226-485

RAČUNOVODSTVO:TEL/FAX: +387 37 226-488

Unsko-sanske novine [PRINTANI MEDIJ] sedmične su novine, izlaze petkom

Radimo svakim danom od 08:00 - 15:00, osim dane vikenda i praznika

Tekstove za sjećanje i posljednje pozdrave možete dostaviti do srijede do 12:00

ADRESA: Bihać, 502. viteške brigade bb (Kulturni centar u gradskom parku)


List je registrovan kod Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta F BiH pod brojem 563/96.


PDV broj: 263024120002


Reg. broj: 4263024120002

Račun broj:
3385002200568303 kod UniCredit Zagrebačka banka d.d.
e:mail - WEB

usnkrajina@usnkrajina.com.ba

e:mail - REDAKCIJA

usnovine@bih.net.ba

prava pridržana

© usnkrajina.com.ba | 2024.

web-razvoj i dizajn: Osman D.