14/07/2024

NA INICIJATIVU D. ČOVIĆA, REAGIRALI IZ AMBASADE SAD-A: Izmjene izbornog zakona isključivo kroz Ustav

Objavljeno: 22-01-2024 | 19:39

NA INICIJATIVU D. ČOVIĆA, REAGIRALI IZ AMBASADE SAD-A: Izmjene izbornog zakona isključivo kroz Ustav

Međunarodni pravni stručnjaci, uključujući i Venecijansku komisiju, bili su nedvosmisleni po ovom pitanju tokom pregovora o ustavnoj/izbornoj reformi s političkim strankama 2021-2022.

Evropski sud za ljudska prava (ECHR) donio je nekoliko presuda kojima se nalaže lokalnim političkim liderima da izmijene Daytonski ustav, a EU je naglasila da se Bosna i Hercegovina ne može pridružiti EU bez toga, navedeno je iz ambasade SAD-a u Sarajevu.

– Najistaknutija od ovih odluka odnosi se na tročlano predsjedništvo zemlje. Sjedinjene Američke Države snažno podržavaju napore političkih lidera u zemlji da postignu kompromise neophodne za izmjenu Ustava BiH u vezi s Predsjedništvom na način koji ga dovodi u skladu sa presudama ECHR-a, naglasili su oni.

– Međutim, izmjenama Izbornog zakona BiH to nije moguće učiniti. Potrebni su ustavni amandmani. Međunarodni pravni stručnjaci, uključujući i Venecijansku komisiju, bili su nedvosmisleni po ovom pitanju tokom pregovora o ustavnoj/izbornoj reformi s političkim strankama 2021-2022. Ova osnovna pravna činjenica nije promijenjena, zaključili su iz ambasade.

Podsjetimo, lider HDZ-a Dragan Čović rekao je danas da “kada je u pitanju izbor članova Predsjedništva BiH to nije moguće kroz izmjene Ustava, već je ponuđeno  rješenje koje će onemogućiti da jedan narod bira predstavnika drugog naroda u kolektivnom šefu države, dodao je.

https://twitter.com/USEmbassySJJ/status/1749465398087454909?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1749465398087454909%7Ctwgr%5Eaca81cad5c1c1713ee1195d749c5d50ed7e42698%7Ctwcon%5Es1_c10&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.oslobodjenje.ba%2Fvijesti%2Fbih%2Famericka-ambasada-o-covicevom-prijedlogu-izmjene-izbornog-zakona-samo-kroz-ustav-924836

Na kraju, kada cijeloj stvari pokušamo dati širi kontekst, u kojem su, po izjavama premijera RH-a Andreja Plenkovića, Sjedinjene Države na ovim prostorima njihov “najveći strateški partner” što podrazumijeva i partnerstvo u sprovođenju “hrvatske politike”, a s druge strane, kako vidimo, politika Sjedinjenih Država u našoj državi koju provodi ambasador Murphy, je u suprotnosti sa zahtjevima, pa čak i prijetnjama pojedinih hrvatskih zvaničnika, onda možemo biti prilično sigurni da je interes najveće svjetske demokracije ipak nešto drukčiji nego li to tvrdi A.P.

Najvjerovatnije da se nalazimo u prelomnim trenucima za našu državu. Naglo povčena ručna kočnica Milorada Miće Dodicka, s jedne, i Čovićevo “ubrzanje”, s druge strane, djeluju (ne)usuglašeno. Izgleda da je voda došla do grla, pa “solilraju” i pokušavaju u ovom čvrstom eu “zagrljaju” maksimizirati i/ili privremno zamrznuti planove i ciljeve, koji nemaju nikavih veza s državom Bosnom i Hercegovinom, naprotiv. Upravo iz tih razloga bilo bi jako mudro da probosanske snage dobro “odvagnu” kako djelovati u ovim trenucima. Ako znamo da gospodi Dodicku i Čoviću interes države ne predstavlja baš ništa, onda bi mudrost i opći, državni interes trebao biti ispred partikularnih političkih. Kompromis je jedino rješenje, samo i isključivo ako POPUSTE sve strane. Treba li dodati da kompromisa s Državom ne može niti smije biti.

Objavio: usn krajina