19/07/2024

NA SVJETSKOM PRVENSTVU MMA NA TAJLANDU: Zejna Krantić osvojila bronzu

Objavljeno: 22-12-2023 | 09:21

NA SVJETSKOM PRVENSTVU MMA NA TAJLANDU: Zejna Krantić osvojila bronzu

Zejna Krantić iz Ključa osvojila je bronzanu medalju na Svjetskom prvenstvu u mješovitim borilačkim vještinama (MMA), koje je održano na Tajlandu. Ključanka Krantić se dugo borila pod zastavom Španije za koju je ostvarivala zapažene rezultate,, a onda je 2022 godine osvojila Evropsko prvenstvo pod zastavom svoje domovine BiH. Sada je, predstavljajući svoju BiH, ostvarila novi uspjeh i osvojila bronzanu medalju što je uspijeh vrijedan pažnje. Svjetsko prvenstvo se održalo na dalekom Tajlandu, a Krantić je tamo otišla zahvaljujući predsjedniku AEMMA-e Čintu Mordilju (Chinto Mordillo) iz Španije, koji joj je platio sve troškove i pomogao da se bori pod zastavom Bosne i Hercegovine.

– Bilo je prelijepo iskustvo takmičiti se na Tajlandu na ovako snažnom turniru, a čast da se boriš pod svojom zastavom je još motiv više. Pogotovo sada jer pokušavam da napravim MMA federaciju u BiH. To bih željela učiniti za buduće generacije i za sve one koji vjeruju u ovaj sport. Hvala mojoj ekipi Megurokastilja, treneru Čintu Mordiliju, Karli Benitezu i svima koji su me podržavali, – istakla je Zejna Krantić.

Takmičenje je bilo na visokom nivou. Učestvovalo je više od 400 takmičara iz cijelog svijeta. U kategoriji Zejne Krantić (52,200 kg) bilo je deset takmičarki. Naša Ključanka pobjeđivala je sve do polufinala, gdje ju je zaustavila Gruzijka Elene Loladze koja je na kraju i postala prvak.

Zbog učešća Zejne Krantić pod zastavom Bosne i Hercegovine, naša zemlja će imati pravo da glasa na kongresu u martu gdje će se odlučiti idući sastav organa GAMMA (Global association of mixed martial arts).

Zejna Krantić je rodom iz Ključa. Prije 15 godina je odselila u Španiju. Pune četiri godine trenira pri Španskom savezu uz trenera Chinta Mordilloa. Takmičarka iz BiH trostruki je prvak Španije. Osvajačica je prve svjetske medalje u historiji Španije. Iako se svojim nastupima pod zastavom Španije kvalificirala na Evropsko prvenstvo prošle godine, iz ovog Saveza odlučili su da Ključanka nastupa pod zastavom Bosne i Hercegovine. Na Evropskom prvenstvu do zlatne medalje došla je pobjedom protiv Sofije Bagisvili u finalu  čime je izborila plasman na Tajland na svjetsku smotru.

Objavio: usn krajina