14/07/2024

“NELOJALNA” KONKURENCIJA: Zaposjeo slap na Uni, postavio ploču “Nacionalni park” i naplaćuje ulaznice turistima

Objavljeno: 20-10-2023 | 10:20

“NELOJALNA” KONKURENCIJA: Zaposjeo slap na Uni, postavio ploču “Nacionalni park” i naplaćuje ulaznice turistima

ŠTRBAČKI buk jedan je od najljepših europskih slapova. Visok je 24 metra i nalazi se na rijeci Uni, na samoj granici Republike Hrvatske i BiH, u općini Donji Lapac. Na zemljištu u vlasništvu države, prenosi index.hr.

Jedan muškarac tvrdi da je to njegovo vlasništvo. Turistima naplaćuje ulaznice, na prilaz je postavio ploču Nacionalni park Una, a na stijenu mramornu ploču s nazivom parka koji je sam izmislio, donosi emisija Provjereno

Kako javlja Provjereno, muškarac je prijavljen općini, državnom inspektoratu i policiji, ali zasad nema rješenja. Gospođa koja je dočekala ekipu Provjerenog tvrdi da je to privatan posjed. “Kako vi to ovako upadate i od mene tražite nešto? Od kuda vi znate da je ovo javni prostor, na osnovu čega?” upitala je. Njezin suprug, piše Provjereno, je Zdenko Matešić koji tvrdi da je vlasnik ovog zemljišta.

“Uzurpirano je”

“Uzurpirano je, to znaju svi mještani Donjeg Lapca, to zna općina, zna policija, to zna Državni inspektorat koji sam na moju inicijativu zvao… oni su rekli, e on to ne smije raditi, a ja sam pitao tko to da njemu kaže”, rekao je Vinko Selak, predsjednik Ribolovnog društva.

“Preko puta je zategao bodljikavu žicu, i ja kad sam se vraćao iz ribolova, srećom pa sam imao onu bateriju na glavi pa sam je primijetio, da je nisam imao ja bih se sav sasjekao na bodljikavu žicu. Ja sam to prijavio na policiju, i dečki su došli i naredili mu da makne tu žicu”, ispričao je Duško Blanuša, ribar. 

“Naplaćuje ulaz, naročito ako su strani državljani. Najprije je naplaćivao pet eura po grupi, sad je počeo naplaćivati pet eura po osobi, a domaćima koji su građani Hrvatske naplaćivao je po tri eura”, poručio je Blanuša.

Kako navode, policija ga svako malo posjećuje, no do zaključenja priloga iz PU ličko-senjske nisu odgovorili. Strane turiste koji su ovdje možda platili ulaz dočeka ploča s natpisom NP Una Mamea park, iako je Nacionalni park Una s druge strane granice u BiH. Dočeka ih i mramorni natpis stavljen na stijenu – Una Mamea Park Arboretum, koji se reklamira i na društvenim mrežama.

Matešić zabranio snimanje

Situaciju kakvu opisuju mještani doživjela je i ekipa Provjerenog kad se pokušala približiti Štrbačkom buku. Čim ih je ugledao i Matešić im je, kao i njegova supruga, zabranio snimanje.

Zdenko Matešić inzistirao je i nakon 45 minuta rasprave da samo on može dati dozvolu za snimanje na ovom otvorenom prostoru uz rijeku, u samoj prirodi. Do zaključenja priloga Zdenko Matešić nije pokazao niti jedan od tri tisuće dokumenata koliko kaže da ih ima kojima može dokazati svoje vlasništvo.

Općina: Nema osnovu za prisvajanje

“Kada je u pitanju sami lokalitet Štrbačkog buka i katastarska čestica 449/2 k.o. Štrpci g. Zdenko po našim saznanjima i nama vidljivim javnopravnim dokumentima nema nikakvu osnovu za prisvajanje tog lokaliteta sebi. Štoviše, koliko je nama poznato, g. Zdenka je Državno odvjetništvo u dva navrata odbilo u njegovom pokušaju mirne nagodbe za tu parcelu i njeno prisvajanje sebi jer je ona u vlasništvu RH”, kazali su iz Općine.

Objavio: usn krajina