19/07/2024

Netanyahu je najgori neprijatelj Izraela. Zašto mu se zapadni saveznici ne suprotstave?

Objavljeno: 16-01-2023 | 08:30

Netanyahu je najgori neprijatelj Izraela. Zašto mu se zapadni saveznici ne suprotstave?
Ideja da je Izrael opkoljen neprijateljskim režimima jednom je bila istinita, ali više nije

Tvrdodesničarska vjerska koalicija napada građanske slobode kod kuće i postaje nepouzdan partner u inostranstvu. Njen lider ugrožava zapadnu podršku svojoj zemlji

Samir Aslan je uradio ono što bi svaki otac uradio. Kada su izraelski vojnici upali u njegovu kuću u izbjegličkom kampu Qalandiya prošle sedmice da uhapse njegovog sina, on je požurio da ga zaštiti. 41-godišnji Palestinac je ubijen iz vatrenog oružja . O njegovoj smrti je bilo malo obavještenja, pa su takvi incidenti česti. Prema izvještajima, 224 Palestinca ubijena su prošle godine na okupiranoj Zapadnoj obali, koja je pretrpjela gotovo svakodnevne vojne napade. Ova godina mogla bi biti gora.

Glavni razlog je nova ultranacionalistička, tvrdo-desničarska vjerska koaliciona vlada u Jeruzalemu koja uključuje rasističke, antiarapske ministre odlučne da pripoje sve palestinske teritorije. Ipak, odgovor zapadnih saveznika Izraela na ovaj alarmantan, destabilizirajući razvoj događaja bio je čudno prigušen. Nekoliko ih je izdalo prikrivena upozorenja. Niko nije nametnuo vrstu sankcija ili bojkota koji su bili uvedeni u prošlosti političkim ekstremistima u drugim zemljama .

Krajnji planovi koalicije postavljaju neprijatno pitanje za SAD i Evropu koje seže dalje od previše poznatih zloupotreba i nekažnjivosti vojne okupacije. Ukratko, može li se Izrael i dalje smatrati pouzdanim saveznikom koji poštuje zakone i koji dijeli skup zajedničkih vrijednosti i standarda sa zapadnim demokratijama ? Možda je to razlog zašto vlade ostaju u zastoju.

U kritičnim aspektima, Izrael pod samostalnim vodstvom premijera Benjamina Netanyahua predstavlja odgovornost. Opstruira rješenje palestinskog pitanja na osnovu dvije države i prezire UN i međunarodno pravo. Odbija da podrži sankcije Rusiji zbog Ukrajine . Ovakav Izrael uništava nuklearni sporazum s Iranom iz 2015. dok prijeti ratom. Prodaje špijunski softver i oružje autoritarnim režimima koji krše ljudska prava.

Što je još gore, možda Netanyahuova grupa fanatika aktivno podriva izraelske demokratske institucije i građanska prava, kao što su mirni protesti i prava LGBTQ. Mnogi Izraelci, i Jevreji i Arapi, strastveno se protive vladi . Visoki političari upozoravaju na “ građanski rat ”. Diplomate i generali se bune. Ali nepromišljenog, oportunističkog Netanyahua to nije briga.

Konvencionalni imperativi za tretiranje Izraela drugačije od drugih zemalja glase ovako: Izrael je jedina prava demokracija Bliskog istoka – mora se podržati. Okružen je neprijateljskim režimima koji traže njegovo uništenje – mora se braniti. Sjećanje na Holokaust. Evropa i Amerika duguju jevrejskom narodu vječni dug – to se mora poštovati.

Ovo ukorijenjeno razmišljanje daje bazične informacije, od kojih mnoge više nisu istinite, a to ne opravdava nevoljkost da se suprotstavi krajnje desničarskim fanaticima izraelske vlasti. Ministar finansija Bezalel Smotrich, vođa Religiozne cionističke partije, koji se zalaže za aneksiju cijele okupirane Zapadne obale, sada je zadužen za izgradnju naselja. Jedno od njegovih prvih djela bilo je zaplijeniti 40 miliona dolara u fondovima Palestinske uprave .

Itamar Ben-Gvir , jedan od vođa stranke Židovska moć, koji je ranije osuđen za poticanje na rasizam, novi je ministar nacionalne sigurnosti. Počeo je tako što je naredio policijsko gušenje izraelskih antivladinih protesta, zabranio palestinske zastave i namjerno, provokativno posjetio najosjetljivije sveto mjestu Jeruzalema .

Netanyahuova koalicija brzo se kreće u ukroćivanje pravosuđa – istog pravosudnog sistema koji ga goni za korupciju. U međuvremenu, kritika postaje rizična. Zvika Fogel iz Jewish Power prošle sedmice optužio je opozicione lidere Yaira Lapida i Bennyja Gantza za “izdaju domovine”. Nije ni čudo da je predsjednik Isaac Herzog osjetio potrebu da pozove na smirenost .

Američki predsjednik Joe Biden, čvrsti saveznik Izraela, gleda na podržavanje demokratskih vrijednosti kao na odlučujuću globalnu borbu tog doba. Netanyahuova bliska povezanost s Donaldom Trumpom koji uništava demokraciju, oduševljeno podržavanje brazilskog “divnog” pučista Jaira Bolsonara i prijateljski odnosi s Vladimirom Putinom i Viktorom Orbanom moraju dovesti Bidena u nedoumicu na čijoj je strani premijer sa šest mandata. Progresivni američki jevrejski lideri imaju slične brige.

Biden šalje državnog sekretara Antonija Blinkena u Jeruzalem da istraži šta se dešava , dok Netanyahu treba u Vašington sljedećeg mjeseca. To će biti zanimljivo. Ipak, do sada su SAD izbjegavale otvorene kritike. Sramotno ležerna pristupa su i zemlje Evropske unije i Velike Britanije. U posjeti Izraelu prošle sedmice, ministar vanjskih poslova, lord Ahmad, bezbrižno je izjavio da su bilateralni odnosi dostigli “nove visine”.

Ideja da je Izrael opkoljen neprijateljskim režimima jednom je bila istinita, ali više nije. Mnogo puta je dokazao da može da se brine o sebi. Takozvani Abrahamov sporazum sa UAE, Bahreinom i Marokom ojačao je uspostavljeni trend ka koegzistenciji, ako ne i prijateljstvu, sa arapskim svijetom . Netanyahu se nada da će se Saudijci prijaviti sljedeći. Mrski anti-izraelski ogri iz prošlosti – u Egiptu, Iraku, Siriji, Sudanu i Libiji – svi su pobijeđeni, na ovaj ili onaj način.

Veliki izuzetak je Iran, koji ostaje žestoko neprijateljski. Prije ili kasnije, Netanyahu će ponovo zaprijetiti napadom na nuklearna postrojenja u Teheranu . Rat s Iranom bi neizbježno uvukao Evropu i SAD. Iako mrze režim, to je i dalje suprotno njihovim interesima. Oni su uspješno obuzdavali Netanyahua – do sada.

Isto tako, eksploziju nalik Intifadi na Zapadnoj obali, izazvanu pokušajima ministara da reguliraju ilegalna naselja ili ruše Palestinske vlasti , Zapad bi smatrao katastrofom koju bi mogao izbjeći. Ipak, postoje znakovi da dolazi eksplozija , o čemu svjedoči nedavno nasilje i porast lokalnih palestinskih oružanih grupa povezanih s Islamskim džihadom u Gazi.

Ugrožavajući podršku zapadne javnosti državi Izrael, potkopavajući njenu demokratiju i zbunjujući njene saveze, Netanyahu i njegovi prijatelji koji raspiruju mržnju pokazuju se kao najveći neprijatelji svoje zemlje. Dok oni dijele i vladaju, zaljev sa zapadom se širi – a Izrael slabi .

Kako ironično, nakon “krvi i suza” prolivenih od 1948. godine – da citiram bivšeg, hrabrog mirovnog premijera, Yitzhaka Rabina , koji je 1993. reako – Kako bi posljednji, fatalni udarac bio zadan iznutra. Rabin je, zapamtite, kasnije ubijen. Njegov ubica? Fanatični desničarski jevrejski ultranacionalista.

Simon Tisdall – Guardian

Objavio: usn krajina