19/07/2024

ODLUKOM SENATA UNIVERZITETA U BIHAĆU: Počasni doktorat Amri Šabić – El Rayess

Objavljeno: 01-12-2022 | 12:40

ODLUKOM SENATA UNIVERZITETA U BIHAĆU: Počasni doktorat Amri Šabić – El Rayess

Povodom obilježavanja 25 godina postojanja i rada Univerziteta u Bihaću, profesorici Columbia Univerziteta  dr. sc. Amri Šabić – El Rayess, dodjeljuje se „Počasni doktorat “, kao međunarodno istaknutoj javnoj ličnosti koja neumorno promovira univerzalne ljudske vrijednosti šireći istinu o BiH

U Bihaću je u srijedu, 30. novembra održana redovna sjednica Senata Univerziteta na kojoj je, između ostalog, na prijedlog Ekonomskog fakulteta, jednoglasno usvojen Prijedlog odluke o dodjeli priznanja „Počasni doktor nauka“ rođenoj Bišćanki dr. sc. Amri Šabić – El Rayess, profesorici Columbia Univerziteta, kao međunarodno istaknutoj javnoj ličnosti koja neumorno promovira univerzalne ljudske vrijednosti šireći istinu o Bosni i Hercegovini, te lobiranju podrške euroatlantskog puta BiH.

Dr. Amra Šabić – El Rayess je profesorica i književnica rođena 1975. goidne u Bihaću. Za dr. Šabić – El Rayess, vjerojatno jednu od najuspješnijih i najutjecajnijih ličnosti bosanskohercegovačke dijaspore u SAD, čuli su mnogi. Njen glas se čuje u najuglednijim sferama američkog društva, među profesorima, diplomatama i političarima. Prepoznatljiva je kao velika zagovornica interesa BiH u međunarodnim okvirima, a posebno SAD.

Dr. Šabić – El Rayess, nakon rata u BiH, 1996. godine, odlazi u SAD gdje je dobila stipendiju za školovanje. Već u decembru 1999. godine stječe diplomu na polju ekonomije na elitnom Brown Univerzitetu. Po završetku studija dr. Šabić – El Rayess gradi uspješnu karijeru u investicionom bankarstvu u Goldman Sachs-u na projektima vrijednim od 150 miliona do 14 milijardi dolara, uključujući i formiranje jedne  od najvećih američkih telekomunikacijskih kompanija u SAD-u.

Nakon uspješne karijere u investicionom bankarstvu, dr. Šabić – El Rayess se vraća svojoj prvoj ljubavi – obrazovanju. Na Columbia Univerzitetu 2004.  godine stječe magisterij iz Međunarodnih odnosa sa specijalizacijom u ekonomskom i političkom  razvoju i Regionalnom specijalizacijom koja se odnosi na Perzijski zaljev. Na Columbia Univerzietetu 2010. godine završava i drugi magisterij Filozofije, a dvije godine kasnije i doktorat na polju Međunarodnog komparativnog obrazovanja sa specijalizacijom na polju ekonomije. Od 2012. godine dr. Šabić – El Rayess je profesorica na Columbia Univerzitetu pri postdiplomskim studijima na polju obrazovanja, obrazovne politike, razvoja i rukovodstva.

Profesorica Šabić – El Rayess radi i kao stručnjak, savjetnik i istraživač na polju obrazovanja, reformi u obrazovanju, ljudskih prava, antikorupcije, borbi protiv mržnje i na drugim inicijativama koje jačaju obrazovne sisteme, transparentnost i demokratska društva. Članica je brojnih svjetskih akademskih i profesionalnih organizcaija, dobitnica niza priznanja kao i vrlo čest gost međunarodnoh medijskih kuća. Objavila je značajne naučne radove u akademskim krugovima kao i novinske članke. U zadnjih godinu dana dobitnica je istraživačkih grantova u iznosu od 10 miliona dolara za financiranje njenog istraživačkog tima na Columbia Univerzitetu.

Dr. Šabić – El Rayess je autorica američkog bestsellera „Mačka Kojoj Nikad Nisam Dala Ime“, istinita priča o ljubavi, ratu i preživljavanju. Dobitnica je mnogobrojnih književnih nagrada u SAD-u. U zadnje dvije godine ovo je jedna od najčitanijih knjiga za mlade. Naredna knjiga dr. Šabić – El Rayess pod nazivom „Tri Ljeta“ je još jedna istinita priča o dešavanjima u njenom rodnom Bihaću koja educira o opasnosti mržnje koja razara kako porodice tako i društva.

Misija dr. Šabić – El Rayess jeste da svojim radom ostavi trajan odraz na znanje, kulturu, obrazovanje, historiju i literaturu vezanu za Bosnu i Hercegovinu. Obrazovanje je najmoćniji mehanizam putem kojeg želi prezentirati svijetu istinu o Bosni i Hercegovini i općenito širiti borbu protiv mržnje u svijetu. Dr. Šabić – El Rayess živi u Njujorku, SAD, sa suprugom i dvije kćerke.

Priznanje „Počasni doktor nauka“ dr. Amri Šabić – El Rayess bit će peto priznanje ove vrste koje je dodijelio Univerzitet u Bihaću u 25 godina postojanja i rada.

Članovi Senata na ovoj sjednici su usvojili i Informaciju o ukupnom broju upisanih studenata na studij I, II i III ciklusa u akademskoj 2022/23. godini. Iz prezentiranog materijala je vidljivo da na prvoj godini studira ukupno 410 studenata, drugoj 286, trećoj 305, četvrtoj 259, apsolvenata 229,  i matrikulanata 138. Na II ciklusu studija je 308 studenata a na III ciklusu devet. U konačnom zbiru 1.944 studenta.

N. Piralić

Objavio: usn krajina