14/07/2024

PITAO TAKO JEDNOM VRLI PITAC NEKI: Slavi li nepostojeća država nepostojeći Dan

Objavljeno: 25-11-2023 | 01:51

PITAO TAKO JEDNOM VRLI PITAC NEKI: Slavi li nepostojeća država nepostojeći Dan

Pitao jednom tako jednoga vrli pitac neki: šta je ta da prostiš!

Kaže car Vučić da isključivo stoji iza tzv. dejtonske Bosne i Hercegovine. Vrli Pitac Neki Sporazum interpretira po nekoj svojoj logici i kaže da ovdje nema nikakve države.

A kto je ta…

Veli Plenković, premijer u Hrvata, da su vremena „nemiješanja“ u unutrašnje stvari susjeda zaostala politika iz 19. stoljeća, a da ON na osnovu Sporazuma “ima pravo i obavezu“, ne samo da zaviri i intervenira u unutrašnje stvari naše države, već da pod okriljem noći, ne tako davne 2018., iskopa plinovod ispod korita rijeke Save do Bosanskog Broda u našoj virtualnoj državi.

Za ovu nelgalanu rabotu podrivanja suvereniteta Vrlog Pitca ministar je stavljen na američku „crnu listu“. Logika nalaže, baš kako je to pojasnio i Senad Avdić, da bi slijedom argumenata na toj listi bez većih problema trebao biti i premijer naših susjeda!?

Onda nam taj isti premijer „postojane“ Republike Hrvatske, u čijoj preambuli Ustava se poništavaju republikanske vrijednosti, pošalje svog ministra vanjskih poslova koji nas uvjerava kako većeg „advokata“  naše nepostojeće države u EU nema doli Hrvatske.  Ko zna. Možda je baš tako.

Odakle je …

Zoran Milanović je u zadnje vrijeme prilično reterirao, ali zvone i njegova „zvona“. Usudio nam se čak i on govoriti kakvi to možemo u EU. Mi mislili da je to društvo liberlanih demokracija, država u kojima se njeguje i ustavom štiti pravo pojedinca na sve ljudske dosege civilizacije. Da taj  POJEDINAC ima pravo na život, vjeroispovijest, slobodu govora, slobodu biranja, privatno vlasništvo. Pravo da se okupa ili ne okupa. Kad ono ispada, barem po riječima visprenog Milanovića, da se takvo što ne odnosi na našu nepostojeću Be i Ha. Ko zna. Možda je čo'ek u pravu!

Gdje li je ta…

Čović, pak,  nakon svih odigranih i odsviranih zavrzlama, igara bez granica, kolektivnih optužbi cijelog jednog naroda, poruči da on „sasvim normalnim“ posmatra histeriju oko proslave Dana državnosti. Ministar vanjskih poslova, da prostiš Bosne i Hercegovine, Elemedin Konaković, kaže kako smo „osuđeni jedni na druge“.

Kuda je …

Je li to stvarno naša sudbina. Da poslije svega što smo prošli kroz našu zajedničku i nepostojeću domovinu jedino je ostalo da smo osuđeni. Je li ovo naša ovozemljaska kazna? Ako jeste.  Zbog čega, ili zašto smo kažnjeni? Je li stvarno moguće da se u nepostojećoj državi,  s tako postojećim i sveprsutnim političarima i birokratama svih kalibara, ne čuje ništa osim njihovog glasa. Je li moguće da prilično uloženi trud i novac, najviše Sjedinjenih Država, na raznorazna nevladina udruženja, pogotovo u nepostojećem entitetu nepostojeće države, izrodi i poluči apsolutnu šutnju i tišinu. Nepostojanje suprotstavljenog mišljenja spram politike popullizma, zastrašivanja i ucjenjivanja. Zar je moguće da je Vrli Pitac Neki preko nepostejećih Noćnih vukova i nepostojećih para utjerao strah u kosti svima, ili tu i nije bilo prisile?!

Nepostojeća opozicija u nepostojećoj Skupštini Republike Srpske diže svoj nepostojeći glas zarad interesa nepostoječih građana.

Je li Vrli Pitac Neki na sumnjivo dobijenim izborima dobio plebiscitarni mandat da može tako lahko omahivati s ukupnom mukom nepostojećih građana u nepostojećem entitetu države koja ne postoji.

Uživa li taj Vrli Pitac Neki povjerenje postojećih – stvarnih i lažnih glasova do te mjere, i ovaj put postojeće Srbe u sada stvarnom entitetu još stvarnije države Bosne i Hercegovine, da ima bianko potpisan „poziv  na mobilizaciju“  itekako postojeće prijetnje miru?! Istina, on govori o „mirnom“ razdruženju. Međutim, ako ne postoji država, ne postoji entitet, pa onda nema potrebe ni za mirnim razdruživanjem!?  A mira već odavno nema, a još se nije ni pozdravio s nama – s ostatkom, kako on kaže „države koja nije trebala ni postojati“. 

Nakon ruske epizode Čović se dobro primirio. Možda čak i promijenio. Ko zna. Ipak, još uvijek je teško prepoznati stvarne konture, kada svako malo od nepostojeće Herceg-Bosne pokušava napraviti nepostojeću Bosnu i Hercegovinu.

Stvarno se postavlja to pitanje – Šta je potpisano u tom Sporazumu?

Pitao jednom tako jednoga vrli pitac neki: šta je ta da prostiš…Kuda je ta…Bosna…Rekti

Je li Bosna i Hercegovina država? Vrli Pitac i sva opozicija u RS-u smatra da ovo gdje živimo nije država!  Odavno je očito da Pitac i ta opskurna grupa koja ga svituje i savjetuje udara isključivo u jednu tačku – suverenitet nepostojeće države.

Ako se svi mi suočavamo s ovako suprostavljenim stavovima, a suočavamo se svakodnevno, šta može očekivati prosječan nepostojeći građanin nepostojeće države u kojoj, barem kako nam to predstavlja Vrli Pitac Neki, itekako živi Republika Srpska, s nepostojećom opozicijom i, još važnije, nepostojećim buntom i revoltom.

Ako su Bosanci i Hercegovci, dakle svi oni koji su u najtežim trenucima stali na stranu legalnih vojnih formacija Republike Bosne i Hercegovine, do posljednjeg trenutka mislili i vjerovali u nepostojanje šanse da će biti rata. A bilo je . I to prilično krvavog. Barem iz naše, be-ha perspektive, za koju većina normalnih svjetskih velikana kaže da je jedina zadržala moral, čovječnost i hrabrost. Možemo li sebi dozvoliti da nam se povijest ponovi!? Da ove brutalne prijetnje koje samo liče na puzajuće, jednog „lijepog dana“ dočekamo na barikadama kod Bosanskog Novog, Mrkonjića, Teslića, …, Sarajeva!?

Iako mi nije jasno da je većini srpskog naroda u Republici Srpskoj baš ovakav Vrli Pitac Neki ono što žele i hoće, stvarno se čudim da baš u ovoj nepostojećoj polovini nepostojeće države žive, makar i nepostojeći građani kojima je stalo više do rata, ne sukoba i sukobljavanja, već do rata, nego do bilo čega drugog. Ili se i oni kolektivno pretvaraju u Vrlog Pitca Nekog?!

Nekada se govorilo da se ljudi vežu za riječ, a goveda za rogove. Ako se u tom Sporazumu dala i potpisala dana riječ da će biti Države i da će isključivo zbog te Države biti i entitet, a ne suprotno – a tako piše. I to je potpisano. Kako to da se niko od Srba iz RS-a  ne usudi otvoreno reći da je ovo što rade izabrani političari iz RS-a neprivatljivo, neodgovorno i, na kraju, kažnjivo. 

Ukrajinu je napala Ruska Federacija i samo zbog ove činjenice, pretpostavljam, da ostatak normalnog svijeta ne može učiniti više od ovoga što čini za Ukrajinu. Ali, je li moguće da jedan Vrli Pitac Neki, čak uz pomoć jednog Orbana, može za nos vući cijelu Evropu i SAD?!  Ili je možda taj Vrlli Pitac Neki u pravu kad kaže, ne samo da ne postoji država u kojoj živi, već da ubrzo neće postojati Evropske unije, a svojom “pronicljivošću” nazire kraj i Sjedinjenih Država.

Zabranio je Vrli Pitac Neki da nepostojeća Država slavi nepostojeći Dan u nepostojećem entitetu. Hm, čudne li zabrane!

Bosna da prostiš jedna zemlja imade
I posna i bosa da prostiš
I hladna i gladna
I k tomu još
Da prostiš
Prkosna
Od
Sna” /// Mehmedalija Mak Dizdar

Objavio: Osman Delić