19/07/2024

Plenković pisao Von der Leyen i Michelu: BiH ide prema naprijed, snažno podržavamo njihov evropski put

Objavljeno: 14-12-2022 | 13:20

Plenković pisao Von der Leyen i Michelu: BiH ide prema naprijed, snažno podržavamo njihov evropski put
BiH već sada pokazuje da ide naprijed s određenim dugogodišnjim pitanjima, a očekuje se i brzo formiranje nove vlasti na svim razinama s obnovljenom europskom agendom, istaknuto je

Predsjednici vlada Hrvatske i Grčke Andrej Plenković i Kyriakos Mitsotakis uputili su u srijedu snažnu zajedničku podršku za dodjelu statusa kandidata za članstvo u Europskoj uniji Bosni i Hercegovini.

– Trebamo iskoristiti ovaj kritični trenutak za ove vitalne odluke obilježene, ne samo duboko promijenjenim geopolitičkim okruženjem u Europi izazvanim ruskom agresijom na Ukrajinu, već i važnim pozitivnim razvojem događaja u Bosni i Hercegovini nakon posljednjih Općih izbora, navodi se u pismu upućenom predsjednicima Europskog vijeća i Europske komisije Charlesu Michelu i Ursuli von der Leyen.

Izrazili su zadovoljstvo što je Europska komisija prepoznala priliku za daljnje jačanje europskog puta Bosne i Hercegovine, preporučivši da Vijeće dodijeli status kandidata uz razumijevanje da je važno poduzeti nekoliko ključnih koraka i reformi.

– BiH već sada pokazuje da ide naprijed s određenim dugogodišnjim pitanjima, a očekuje se i brzo formiranje nove vlasti na svim razinama s obnovljenom europskom agendom. Uvjereni smo da bi daljnje reforme, uključujući potrebu hitnog dovršetka ustavne i izborne reforme koja je u tijeku, kao i cjelokupna politička dinamika u zemlji, bili duboko osnaženi našom pozitivnom odlukom, ističe se u pismu, javlja Fena.

Predsjednici dviju vlada smatraju da bi to Bosnu i Hercegovinu čvrsto usidrilo na njezinom putu ka članstvu u Europskoj uniji te dalo poticaj za daljnju relaksaciju političkih odnosa i prije svega poslalo nedvosmislen signal političke i moralne podrške Europske unije.

– Naša pozitivna odluka također bi imala važnost za zapadni Balkan u cjelini, zatvarajući još jedan put za potencijalni negativni utjecaj vanjskih aktera. Nakon dosadašnjih zajedničkih akcija podrške, Hrvatska i Grčka sa zadovoljstvom ponovno daju snažnu potporu europskim integracijama BiH. Uvjereni smo da u ovom trenutku Europska unija treba stati jedinstveno za svoju dobrobit i dobrobit Bosne i Hercegovine, zaključeno je u pismu.

Objavio: usn krajina