19/07/2024

POPUNJAVANJE KLUBA SRBA: Zašto je Pokret za državu pod pritiskom samo jednog dijela Trojke, centrala SDP-a šuti

Objavljeno: 18-11-2022 | 13:21

POPUNJAVANJE KLUBA SRBA: Zašto je Pokret za državu pod pritiskom samo jednog dijela Trojke, centrala SDP-a šuti

Pokret za državu (PzD) čini 10 stranaka okupljenih oko ideje da se napravi jak blok probosanskih stranaka u entitetu Republika Srpska. Među njima nije Naša stranka, no jedan njen član je najglasniji posljednjih dana kada je u pitanju izbor državnog delegata iz RS-a.

Od samog osnivanja predstavnici Pokreta za državu (PzD) su obišli brojne evropske gradove s ciljem animiranja dijaspore uoči Općih izbora što je na kraju rezultiralo da ovaj blok danas broji pet poslanika u Narodnoj skupštini RS-a, što je za dva više u odnosu na prethodni mandat i da ponovo budu “pitani” u NSRS.

Također su došli u poziciju da probosanski blok prvi put u postdejtonskoj BiH predloži jednog delegata u Klubu Srba Doma naroda državnog parlamenta.

No, potpredsjednik SDP-a i jedan od lidera Pokreta za državu Vojin Mijatović je javno priznao kako su već danima pod pritiskom stranih diplomata i opozicionara u RS-u koji traže od njih da podrže opozicionog kandidata za delegata.

“Posljednja tri dana ne postoji međunarodni predstavnik koji nije zvao, ne postoji ‘opozicionar’ koji nije pokušao da nas ubijedi da smo slijepi pored sopstvenih očiju”, rekao je Mijatović koji je prvi kandidat PzD-a za delegata u Klubu Srba u državnom domu naroda.

Mijatović je rekao da to neće biti nikakav problem ukoliko opozicionari potpišu pet rečenica o tome da – nikada neće pokrenuti pitanje nezavisnosti RS-a i da je BiH nezavisna i suverena država, da je Sarajevo glavni grad BiH, da će raditi na članstvu BiH u NATO-u, da je u Srebrenici počinjen genocid i da osuđuju rusku agresiju na Ukrajinu.

Iz opozicije se niko nije javio na ovu ponudu nakon čega je PzD predložio svoja dva kandidata za Klub Srba u Domu naroda Parlamenta BiH

No, interesantno je da, pored stranaca i opozicije u RS-u, pritisak na PzD vrše i njihovi koalicioni partneri u drugom bh. entitetu.

Konkretno, državni parlamentarac Damir Arnaut (Naša stranka) danima na Twitteru piše o tome kako 3 nije jednako 4 i da Pokret za državu drži konce u svojim rukama te da ne smije isporučiti SNSD-u četvrtog delegata što bi značio alat za blokiranje države u Dodikovim rukama.

I to je tačno, no pitanje je zašto to ne riješe koalicioni partneri čija saradnja se zasniva na jasno zacrtanom programu i da li SDP, partner Naše stranke, isporučuje kontrolni paket Dodiku.

Interesantno je da Trojka, u kojoj su Naša stranka, SDP i Narod i pravda, nisu problematizovali ovo pitanje u javnosti, iako je predsjednik SDP-a Nermin Nikšić jedan od potpisnika osnivanja Koalicije “Pokret za državu” u Republici Srpskoj i čiji je partijski kadar Vojin Mijatović prvi kandidat za delegata u Klubu Srba.

Potpisnici Pokreta za državu u entitetu RS su Stranka za BiH, SDP, SDA, SBB, DF, Građanski savez, PDA, BH Zeleni, SD BiH i NES.

Naša stranka i NiP nisu željeli biti dio ove priče u RS-u niti su imali kandidate za Narodnu skupštinu RS-a i entitetskog predsjednika/potpredsjednike. Ipak, čini se da će opet biti ona stara narodna “najlakše je biti general poslije bitke.”

Kao što smo već pisali, SNSD će prema svemu sudeći na kraju imati četiri od pet delegata u Domu naroda Parlamenta BiH, a jednog će dati SDS. Pokret za državu će ostati bez svog delegata jer opozicija (SDS-PDP) nije spremna ići u saradnju s probosanskim blokom jer se boje da će ih Dodik ponovo nazvati izdajicama. Tako će Mijatović, Ramić i ekipa biti izdajnici za jedan dio Trojke i bh. javnosti, baš onako kako određeni krugovi posljednjih dana pokušavaju predstaviti Ćamil Duraković jer je izjavio da u Banju Luku dolazi otvorenog srca i pružene ruke.

Objavio: usn krajina