19/07/2024

PRISUTNA SALMONELA: U BiH nema zaraženih jaja iz Hrvatske

Objavljeno: 28-09-2022 | 08:45

PRISUTNA SALMONELA: U BiH nema zaraženih jaja iz Hrvatske
Granična veterinarska inspekcija vrši pregled i kontrolu svih vrsta roba koje sadrže materije životinjskog porijekla

Nakon što je državni inspektorat, prije nekoliko dana, s tržišta u Hrvatskoj povukao određenu količinu konzumnih jaja zbog prisutnosti bakterije salmonele u Uredu za veterinarstvo provjerili smo prijeti li bh. građanima slična opasnost.

Bosna i Hercegovina ne uvozi konzumna jaja porijeklom iz Hrvatske, a Granična veterinarska inspekcija i unutrašnje veterinarske inspekcije u FBiH, RS, kantonima, gradovima i općinama redovno vrše provjere uvoznih pošiljki, kazali su nam iz Ureda.

– Granična veterinarska inspekcija vrši pregled i kontrolu svih vrsta roba koje sadrže materije životinjskog porijekla, na način da se obavezno provode fizičke kontrole svake pošiljke, dokumentacijski i identifikacijski pregled, kao i uzimanje uzoraka za laboratorijske analize. Ako su rezultati kontrola zadovoljavajući, može se pristupiti daljnjim pregledima od carine i ostalih inspekcijskih organa. U slučaju da su rezultati pregleda nezadovoljavajući, roba se vraća, uništava ili podvrgava drugim oblicima obrade – naveli su iz Ureda za veterinarstvo BiH.

#salmonela

Objavio: usn krajina