19/07/2024

PRVI U DRŽAVI: Policajci sarajevskog kantona opremljeni body kamerama

Objavljeno: 01-07-2024 | 10:19

PRVI U DRŽAVI: Policajci sarajevskog kantona opremljeni body kamerama

FOTO: MUP KS

Upotreba body kamera na uniformama pripadnika Jedinice za saobraćaj Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) počela je od danas, 1.jula. 

Kanton Sarajevo na ovaj način postao je prvi u Bosni i Hercegovini čija policija koristi body kamere, a time je ispunjeno obećanje dato građanima o podizanju stepena transparentnosti i efikasnosti policije.

– Policijski službenici Jedinice za saobraćaj MUP-a Kantona Sarajevo od danas na teren izlaze sa novom opremom – body kamerama. Ovo je naše ispunjenje još jednog velikog obećanja građanima. Inicijativu za nabavku ovih uređaja i opremanje naše policije uputio sam Vladi Kantona Sarajevo još 2021. godine i sredstva od skoro pola miliona KM su odmah obezbijeđena. Nabavka je konačno zaključena u novembru prošle godine i stekli su se uslovi da Uprava policije počne njihovu primjenu. Ovo je testna faza tokom koje će Uprava policije pratiti primjenu body kamera i otklanjati eventualne nejasnoće i nedostatke jer nam je cilj da njihova upotreba bude što efikasnija, izjavio je ministar Katica.

O načinu primjene body-kamera i njihovoj funkcionalnosti, ministar Katica je izjavio: 

– Sigurni smo da će body kamere imati višestruku korist, a naglašavam da je njihova osnovna funkcija ZAŠTITA. Kamere će unaprijediti sigurnost naših policijskih službenika i zaštiti ih od eventualno neosnovanih pritužbi, omalovažavanja, nepoštivanja službenih lica i slično. Istovremeno, bit će zaštita i građanima od eventualne zloupotrebe policijskih ovlaštenja. Body kamere će biti na vidljivim dijelovima uniformi, a snimat će prostor ispred policijskog službenika. Svaki policijski službenik bit će dužan, prilikom obavljanja policijskih poslova i primjene policijskih ovlaštenja, da upozna lice prema kojem se primjenjuju da se snima, kazao je ministar Katica.

Dodao je da je upotreba body kamera regulisana Pravilnikom o načinu postupanja policijskih službenika Uprave policije MUP-a KS prilikom obavljanja policijskih poslova, te primjene policijskih ovlaštenja.

Ministar Katica se osvrnuo i na nabavke ostale opreme i materijalno-tehničkih sredstava za policiju, istakavši da i pored brojnih prepreka, policija iz dana i dan postaje sve jača i opremljenija. „Često me pitaju zašto helikopter, a ne policijske uniforme? Zašto specijalna oklopna vozila, a ne neka druga…. Važno je da građani, ali i naša policija znaju, da jedno ne isključuje drugo. Mi brinemo da policija ima sve što je potrebno i uporedo pokrećemo brojne nabavke, ali dinamika njihove realizacije zavisi od mnogih faktora, u prvom redu postupka javnih nabavki. Rješavamo jedno po jedno pitanje i obećavam da će naša policija u što kraćem roku imati i nove uniforme, opremu, specijalna vozila, a posebno novu infrastrukturu potrebnu za efikasniji rad,“ izjavio je ministar Katica.

Ugovor o nabavci body kamera sa pratećom opremom neophodnom za funkcionisanje cjelokupnog sistema potpisan je 22. novembra 2023. godine, a njegova vrijednost iznosi 418.795 KM bez PDV-a.

Objavio: usn krajina