19/07/2024

PSI NAPALI MAGARCE: “Niko ne reaguje, nemam više snage

Objavljeno: 07-11-2022 | 12:39

PSI NAPALI MAGARCE: “Niko ne reaguje, nemam više snage
Imam povrijeđenih magaraca na ranču, koji imaju ujede, rekao je Babić

Vlasniku farme koja se nalazi između Cazina i Bihaća Izetu Babiću lovački psi su napali magarce u oktobru. Za portal „Avaza“ je izjavio da je tražio pomoć od nadležnih institucija, ali bezuspješno.

– Meni su magarce psi potamanili. Šta da kažem, više nemam ni snage da pričam o ovim ljudima u ovoj „zlatnoj“ državi, kad je ovo sve nakaradno – kazao je Babić.

Dodao je da se više nema ni kome obratiti niti razgovarati. Ističe da je imao 101 magare, a sada ima oko 97.

Čuva magarce

– 101 sam brojao prije par dana. Imam povrijeđenih magaraca na ranču, koji imaju ujede. Prskam sredstvo koje mi je veterinar dao. Veterinar je dolazio i jedan magarac je malo više ozlijeđen. On mi je kazao šta da radim. Brzo se crvi kote kada su velike rane – rekao je Babić za portal “Avaza”.

Istakao je da se njegova farma nalazi u Gati između Bihaća i Cazina. Od Bihaća je udaljena 18 kilometara, a od Cazina 24 kilometra.

Naglasio je da je tražio da se lov zabrani na njegovom imanju.

– Ja imam papire od “Agrokomerca”, od 472 dunuma i 800 kvadrata. To već plaćam 30 godina, 2.500 KM njima. Imam od ove “zlatne” države, od kantona, pašnjaka na reonu Bihać. Od kantona imam oko 450 dunuma zemlje, to plaćam isto na godišnjem nivou, oko skoro 4.000 KM. Imam od RS-a oko 500 dunuma. To im plaćam svake godine, isto redovno, uredno, ali koliko vidim, moje je samo plaćati, a lovci i lovačko društvo sa tim raspolagaju – požalio se Babić.

Nema reakcija

Strpljenje mi je pri kraju, ističe Babić.

– Ja ću se boriti protiv lovaca, ali vidjet ćemo ko će biti uspješniji ili oni ili ja – rekao je on.

Dodao je da on plaća, a da drugi koriste imanje te da mu lovci brane kad će puštati magarce van ograde, pa su mu, kako navodi branili i da pušta krave, dok ih je imao ranije.

– Nisam podoban ovim političarima, kad su me izlagali, sve i jedan koji mi je obećao. I tako ide dan za dan – ističe on.

Čini mu se da se ništa neće promijeniti, jer niko ne reaguje iz Općine.

Magareće mlijeko

– Ja njima sve što sam obećao sam ispunio, a oni meni što su obećali su slagali. Ja sam malo veći borac. Borit ću se dok mognem. Meni je 60 godina – izjavio je on.

Babić inače prodaje magareće mlijeko. Cijena litra mlijeka iznosi 100 KM. 

– Magarce ne prodajem, možda bih prodao muško, ali žensko ne – zaključio je za portal “Avaza”.

Također, podsjetio je i na to da mu se sličan nemili događaj desio prošle godine kada je nepoznati počinilac ukrao ponije, za šta je kazao da ima papirologiju i o tome te da je reagirala i policija.

Objavio: usn krajina