19/07/2024

RSPRDAČINA U REŽIJI ZAMJENIKA MINISTRA ODBRANE: Odbio se sastati s britanskim ministrom zbog izjava o Dodiku

Objavljeno: 14-02-2023 | 09:01

RSPRDAČINA U REŽIJI ZAMJENIKA MINISTRA ODBRANE: Odbio se sastati s britanskim ministrom zbog izjava o Dodiku

FOTO:  Aleksandar Goganović

Vlada Velike Britanije 11. aprila prošle godine uvela je sankcije tadašnjem članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku i predsjednici RS-a Željki Cvijanović, koje se odnose na zabranu ulaska i pristup, odnosno korištenje imovine koju eventualno imaju Velikoj Britaniji, zbog optužbi da ugrožavaju mir i stabilnost u BiH, te da podstiču secesiju Republike Srpske.

Zamjenik ministra odbrane BiH Aleksandar Goganović odbio je da se sastane sa britanskim ministrom za Evropu Leejem Dohertyjem zbog njegove izjave da se tokom posjete BiH ne namjerava sastati ni sa jednom od dvije osobe koje su na “crnoj listi” Velike Britanije.

Reagujući na ovu izjavu britanskog ministra kojom nedvosmisleno aludira na predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika i na članice i predsjedavajuće Predsjedništva BiH Željke Cvijanović, Goganović je rekao Srni da je Dohertijeva izjava „krajnje nekorektna, nedemokratska i antidejtonska jer se njom negira izborna volja građana Republike Srpske, koji su na opštim izborima u oktobru prošle godine izabrali predsjednika Republike Srpske i člana Predsjedništva BiH“.

-Onaj ko isključuje mogućnost političkog dijaloga sa legalno izabranim i legitimnim predstavnicima srpskog naroda, jednog od tri konstitutivina naroda u BiH, odnosno sa izabranim predstavnicima Republike Srpske, sigurno ne doprinosi izgradnji mira i stabilnosti i rješavanju svih otvorenih pitanja u BiH, ali i njenoj evropskoj perspektivi. Nažalost, još jednom se pokazalo, u političkoj i diplomatskoj praksi, da Velika Britanija i njene diplomate nemaju dobre namjere prema građanima Republike Srpske. Želim da mi dokažu da griješim, da me demantuju, pokažu i dokažu da vjeruju u dejtonsku BiH i da i oni, kao i ja, zagovaraju dijalog a ne sankcije koje nisu u duhu demokratije, poručio je Goganović.

-Sankcije su uvedene navodno zbog akcija koje ugrožavaju mir i stabilnost u BiH a činjenica je da su to bile samo reakcije, legitimno izabranih predstavnika iz Republike Srpske u okviru zakona i Dejtona, na akcije pojedinaca iz političkog Sarajeva, koje su ugrožavale mir, stabilnost i postojanje BiH. Stav izabranih i imenovanih predstavnika iz Republike Srpske je da želimo graditi dejtonsku i evropsku BiH, uz uvažavanje interesa sva tri naroda i dva entiteta, kazao je Goganović.

Goganović je pozvao da se zaboravi na nedemokratske akcije i da sankcije ostave u prošlosti, da se okrene budućnosti, dijalogu i građenju evropske BiH, nakon čega će prvi, kako naglašava, ugostiti sve britanske diplomate u Ministarstvu odbrane u Savjetu ministara.

Podsjetimo, vlada Velike Britanije 11. aprila prošle godine uvela je sankcije tadašnjem članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku i predsjednici RS-a Željki Cvijanović, koje se odnose na zabranu ulaska i pristup, odnosno korištenje imovine koju eventualno imaju Velikoj Britaniji, zbog optužbi da ugrožavaju mir i stabilnost u BiH, te da podstiču secesiju Republike Srpske.

Objavio: usn krajina