19/07/2024

S.C. PREKOUNJE:  Uefina Fondacija za djecu odobrila 39.100 eura

Objavljeno: 01-12-2023 | 09:05

S.C. PREKOUNJE:  Uefina Fondacija za djecu odobrila 39.100 eura

Škola nogometa OFK “Bihać” nastavila je sa pozitivnim pričama u gradu Bihaću . Uprava ovog sportskog kolektiva uspješno realizira veliki broj projekata koji su vezani za rad škole nogometa i njenih mladih polaznika. Pored sportskih rezultata na takmičenjima u našoj zemlji i regionu ovaj sportski kolektiv uveliko radi na promociji kluba , Grada Bihaća, Unsko-sanskog kantona i BiH, kao i izgradnji infrastrukture.

OFK “Bihać” je započeo implementaciju infrastrukturnog projekta izgradnje Sportskog centra “Prekounje”, kojim je predviđena rekonstrukcija nogometnog terena sa travnatom podlogom, izgradnja ograda, rasvjete, te još jednog manjeg terena sa umjetnom travom, malih tribina, dječijeg igrališta i još dodatnih sadržaja.

Naime, nakon niza događaja koji su obilježili ovu godinu, u kojoj OFK “Bihać” slavi 25 godina postojanja prezentacijom idejnog rješenja  konačnog projekta zvanično je počela izgradnja Sportskog centra “Prekounje”.

Na adresu kluba stigla je i vijest od UEFE (Evropska nogometna organizacija), da se OFK “Bihać” našao na listi od 64 projekta koje je odobrila  UEFA Fondacija za djecu, u cijelom svijetu. Činjenica da su jedini klub u Bosni i Hercegovini koji je na ovoj listi, dovoljno govori o kakvom podvigu se radi kada je riječ o maloj grupi entuzijasta koji stoje iza ovog i još mnogobrojnih uspjeha ovog kluba. UEFA Fondacija za djecu je odobrila grant OFK “Bihać” u vrijednosti 39.100 eura za sufinansiranje izgradnje Sportskog centra “Prekounje” i nastavak aktivnosti besplatne škole nogometa za djecu iz marginaliziranih kategorija.  Ukupna procijenjena vrijednost projekta izgradnje sportskog centra je 146.343 eura, a u njegovu realizaciju su uključeni Grad Bihać, Vlada Unsko – sanskog kantona, Sportski savez Unsko-sanskog kantona i veliki broj donatora.

Kako je istaknuto na prezentaciji,  projekat će biti realiziran korak po korak. Prvi će biti zamjena kompletne ograde na cijelom stadionu, a radovi su već počeli. Sredstva za ovaj dio osigurana  su kroz projekte Sportski savez USK i Vlada Unsko – sanskog kantona. U klubu očekuju da uz podršku Vlade USK-a i Grada Bihaća u narednoj godini pomoć dobiju i od drugih nivoa vlasti, na čije javne pozive će klub aplicirati sa svojim projektima, jer kako su istakli  Sportski centar “Prekounje” je  konačni cilj.

Značajnije aktivnosti OFK “Bihać” u ovoj godini su svakako  realizacija projekta  “Budi dio tima” koji se uspješno realizira , a kojeg finansira Evropska unija i implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u partnerstvu  sa Gradom Bihaćem. Omladinski fudbalski klub “Bihać” je učestvovao u navedenom Javnom pozivu sa svojim prijedlogom projekta pod nazivom “Budi dio tima”, koji je nakon evaluacije odobren, a ukupan iznos projekta je 29,870 KM (15,272.29 €). Zatim, obilježavanje 25. rođendana kluba obilježen je nizom aktivnosti poput „Dana otvorenih vrata“ na terenu OFK „Bihać“, gdje su bili pozvani svi ljubitelji sporta, a na kojem su najmlađi dobili i poklone iznenađenja.

Objavio: usn krajina