14/07/2024

SANSKI MOST: Potpisano 27 ugovora za pomoć poplavljenim

Objavljeno: 30-10-2023 | 12:21

SANSKI MOST: Potpisano 27 ugovora za pomoć poplavljenim

Općinski načelnik Faris Hasanbegović potpisao je ugovore o dodjeli novčanih sredstava sa građanima čiji su stambeni objekti uništeni ili oštećeni prilikom  poplava koje su zadesile područje općine Sanski Most u decembru prošle godine. Načelnik Hasanbegović ovom prilikom je upoznao prisutne sa aktivnostima koje Općina poduzima na zaštiti od poplava na području ove općine, tako da je na više lokaliteta u Sanskom Mostu, u posljednje vrijeme poduzeto niz preventivnih mjera koje imaju za cilj da se smanji rizik od ove prirodne katastrofe. To se prvenstveno odnosi na produbljivanje i uređenje korita i obala rijeke Blihe, Željeznice i Majdanuše, što će biti nastavljeno i u narednom periodu, a ovakvi i slični projekti  trebalo bi da umanje rizik i štete od poplava koje svake godine pričinjavaju velike probleme lokalnim stanovnicima.

Prema njegovim riječima, uskoro se očekuje raspisivanje novih javnih poziva, na koji će se moći prijaviti fizička i pravna lica koja su pretrpjela štete na svojim objektima u poplavama koje su se desile u ovoj godini.  Ugovori o dodjeli novčane pomoći potpisani su sa ukupno 27 korisnika, pojedinačni iznosi koji su dodijeljeni kreću se od 150 do 4.000 konvertibilnih maraka, a za ove potrebe iz budžeta je izdvojen novčani iznos od oko 40. 000 konvertibilnih maraka.

Općina Sanski Most u julu ove godine je raspisala javni poziv, a predmet javnog poziva bila je dodjela novčanih sredstava vlasnicima uništenih ili oštećenih stambenih jedinica. Aplicirati na javni poziv mogla su fizička lica čiji su objekti oštećeni ili uništeni usljed prirodne nesreće na području općine Sanski Most u periodu od 10. do 21. decembra 2022. godine, a što je prethodno evidentirala Općinska komisija za procjenu šteta.

Objavio: usn krajina