19/07/2024

SAOPĆENJE ZA JAVNOST: Udruženja sudija i tužilaca o presudi u predmetu “Memić”

Objavljeno: 28-11-2022 | 11:49

SAOPĆENJE ZA JAVNOST: Udruženja sudija i tužilaca o presudi u predmetu “Memić”

Zajedničko koordinaciono tijelo (ZKT) udruženja sudija i tužilaca Bosne i Hercegovine oglasilo se saopćenjem za javnost, a povodom reakcija u medijima i na društvenim mrežama nakon izricanja prvostepene presude u predmetu “Zijad Mutap i drugi”. 

– Zajedničko koordinaciono tijelo udruženja sudija i tužilaca Bosne i Hercegovine povodom medijskih reakcija i napisa na socijalnim mrežama o prvostepenoj presudi Suda BiH u predmetu “Zijad Mutap i drugi” skreće pažnju članovima udruženja i javnosti na pretjerani stepen neprimjerenosti reakcije i dodatno produbljivanje nepovjerenja prema pravosuđu. Tim povodom podsjećamo na našu delikatnu i složenu obavezu da sudimo nezavisno i nepristrano na bazi predočenih dokaza i nedvosmisleno utvrđenih činjenica, a da se pritom ne priklanjamo očekivanjima javnosti i eventualnim predrasudama i željenim ishodima – navode u saopćenju.

Dodaju da na ovaj poziv mogu odgovoriti samo donošenjem zakonite i pravilne presude.

– Ona će biti pravedna ako je provedena predviđena procedura i ako je donešena na osnovu nedvosmisleno utvrđenih dokaza. Odstupanje od ovog aksioma uvodi pravosuđe u zonu proizvoljnog dijeljenja pravde koja stoji izvan zakonskih odredbi. ZKT ima obavezu da se usprotivi takvim trendovima i ovom prilikom poziva na odgovorno korištenje javnog prostora i neostrašćenu i stručnu analizu i interpretaciju sudskih odluka. Uvjerljivost i prihvatljivost bilo koje sudske odluke se može i smije provjeravati samo na osnovu detaljnog obrazloženja iste kroz predviđeni institucionalizirani postupak, te adekvatnu i konstruktivnu kritiku stručne i opće javnosti – navode iz ZKT-a, te dodaju da takvu mogućnost osigurava dvostepenost postupka i upravo ima za cilj kontrolu donošenja odluka.

– Donošenje konačnih zaključaka i podizanje tenzija na bazi izricanja prvostepene presude ZKT smatra krajnje neodmjerenom reakcijom koja ne vodi računa o posljedicama po dignitet suda i bosanskohercegovačkog pravosuđa. ZKT zbog toga osuđuje ishitrene neargumentovane reakcije i uvredljive stavove o presudi ovog vijeća i pravosuđa u cjelini. Koristimo ovu priliku da još jednom podsjetimo sve nosioce pravosudne funkcije na složenost stanja u bh pravosuđu i izrazito visokog stepena nepovjerenja javnosti u naš rad, te da nas društvena uloga koja nam je povjerena obavezuje da svakom našom odlukom (tužilačkom i sudskom) gradimo pravednije, otpornije i naprednije društvo koje će imati volju, mogućnost i kapacitet da se uspješnije nosi sa znakovima ovog vremena – ističe se u saopćenju Zajedničkog koordinacionog tijela udruženja sudija i tužilaca BiH.

Faktor

Objavio: usn krajina