14/07/2024

SINDIKAT BHRT-A: Sramota je da članovi uprave primaju 5.000, a oni koji proizvode program 600 maraka

Objavljeno: 04-01-2024 | 11:27

SINDIKAT BHRT-A: Sramota je da članovi uprave primaju 5.000, a oni koji proizvode program 600 maraka

Finansijska situacija na BHRT-u je ozbiljna i ovom emiteru slijedi gašenje zbog neadekvatne raspodjele prikupljenih sredstava od RTV takse, poručeno je s današnje press-konferencije Samostalnog sindikata radnika u BHRT-u, prenosi Slobodna Bosna.

Predsjednica ovog sindikata Merima Kurtović-Pašalić kazala je da nema novca za plaće i doprinose dok se drugi “razmeću našim novcem”.

– Ne zanimaju nas prepucavanja između BHRT-a i FTV-a. Krivi su oba. Pozivamo finansijske inspekcije da uđu u sva tri javna servisa i ustanove ko je radio protiv zakona. Ugroženi smo i ne želimo više trpiti nepravdu.

Mi smo ogledalo države. Sramota je da parlamentarci imaju pet, šest hiljada KM. Sramota je da menadžment BHRT-a prima plaću od pet hiljada, a oni koji proizvode program 600 KM. Od toga se ne može prehraniti porodica. Mora se provesti pravdena sistematizacija radnih mjesta. Samo u BiH moramo moliti političare da rade svoj posao. Krajnje je vrijeme da nas ozbiljno shvatite – kazala je Kurtović- Pašalić.

Članica Sindikata Minja Erić ističe da postoji verbalna podrška predstavnika vlasti na svim sastancima “ali do sada nikakvu konkretnu podršku ni rješenje nemamo niti je ono predloženo”.

– Sada je još teže jer do danas ugovor sa Elektroprivredom o prikupljanju RTV takse nije potpisan. Jedan od najvećih problema je i oprema na kojoj se radi, a koja stalno otkazuje i opasna je po zdravlje radnika. Doprinosi se ne uplaćuju, na penzionisanje se čeka više mjeseci. Egzistencija više od 800 porodica je ugrožena- poručila je Erić.

Također, istaknuto je kako od najavljenih zakonskih promjena i formiranja radnih grupa unazad dva mandata, nije ništa konkretno urađeno.

Objavio: usn krajina