14/07/2024

U TRENING CENTRU NS BOSNE I HERCEGOVINE: Obuku uspješno završilo 12 sudija i osam asistenata

Objavljeno: 14-06-2024 | 21:25

U TRENING CENTRU NS BOSNE I HERCEGOVINE: Obuku uspješno završilo 12 sudija i osam asistenata

U Trening centru NS Bosne i Hercegovine u Zenici, danas je završena obuka 12 sudija i osam asistenata sudaca koji će obavljati uloge VAR (Video Assistant Referee) i AVAR (assistant video assistant referee) na utakmicama Wwin lige.

Obuka koja je počela krajem aprila sastojala se od nekoliko faza u skladu sa FIFA IAAP zahtjevima, a završni dio obuke je bilo odigravanje 11 utakmica s VAR tehnologijom (Video Assistant Referee, video sudačka pomoć) koje su tokom prošle i ove sedmice organizirane u Banjoj Luci i Zenici.

Polaznici su uspješno završili obuku i stekli VAR certifikat u skladu sa FIFA-inim standardima te na ovaj način dobili mogućnost da sude utakmice s VAR tehnologijom, kao i da obavaljaju ulogu VAR / AVAR sudija.

Edukaciju su obavili VAR instruktori Ognjen Valjić i Elmir Pilav uz podršku kolega iz Hrvatske Brune Marića i Tomislava Šetke.

Već tokom naredne sedmice, nastavlja se edukacija za drugu grupu sudija i asistenata sudija sa liste Wwin lige, a sve kako bi spremni dočekali početak naredne takmičarske sezone.

Objavio: usn krajina