19/07/2024

UDRUŽENJE OBOLJELIH OD CELIJAKIJE USK GLUTENO8: Obilježili treću godišnjicu osnivanja i rada

Objavljeno: 22-12-2023 | 11:01

UDRUŽENJE OBOLJELIH OD CELIJAKIJE USK GLUTENO8: Obilježili treću godišnjicu osnivanja i rada

Udruženje oboljelih od celijakije Unako-sanskog kantona „GluteNo8“  obilježilo je treću godišnjicu  postojanja i rada. Članice ovog  udruženja polako privode kraju i ovu ne tako uspješnu godinu.

Zahvaljuju svim članicama i članovima, koji su bili jedni uz druge bilokad i bilo gdje, za međusobnu solidarnost, podršku i pomoć. Posebnu zahvalnost upućuju sponzorima – Vladi Unsko-sanskog kantona i bivšem premijeru Mustafi Ružniću, zahvaljujući kojem su, kako ističu u ovom Udruženju, tokom 2023. godine podijelili 500 kilograma bezglutenskog brašna u protuvrijednosti 5.000 KM. Također, zahvaljuju i vjernom dugogodišnjem sponozoru BH Telekomu koji financijskom podrškom osigurava i pomaže ovom udruženju da aktivno provodi svoje aktivnosti i koje je njihov pratner od osnivanja.

Udruženje oboljelih od celijakije osnovano je s ciljem pružanja pomoći svim oboljelim članovima s područja Unsko – sanskog kantona koji ispunjavaju kriterije . Članom Udruženja mogu postati osobe koje imaju dijagnozu bolesti, ustanovljenu pomoću dijagnostike koja prvenstveno uključuje ezofagogastroduodenoskopiju s biopsijom sluznice,gdje je na temelju patohistoloških rezultata potvrđena glutenska enteropatija ili celijakija, te evidentirana šifrom bolesti K.90 (Morbus Coeliacus) od strane nadležnog ljekara specijaliste gastroenterologije.

Udruženje je obogaćeno dugogodišnjim iskustvom članova raznih dobnih i spolnih skupina, roditelja i djece, učenika i studenata, između ostalih ima i stručno osposobljen kadar za ovaj vid zdravstvene problematike.

Objavio: usn krajina