14/07/2024

UZ SIRENU I SKOKOM BEZ APLAUZA: Obilježena 29. godišnjica rušenja Starog mosta

Objavljeno: 09-11-2022 | 11:33

UZ SIRENU I SKOKOM BEZ APLAUZA: Obilježena 29. godišnjica rušenja Starog mosta

Vjerujte da bih volio stotinu puta više skočiti za neku drugu priliku nego za ovu, kaže Kreso

Skokom bez aplauza i uz zvuk sirene za opću opasnost danas je u 10.16 sati obilježena 29.godišnjica barbarskog rušenja Starog mosta u Mostaru.

Jasmin Kreso, mostarski „ikar“ koji se danas otisnuo u hladnu Neretvu u trenutku kada se prije 29 godina Stari most stropoštao u rijeku nakon bjesomučnog dvodnevnog granatiranja s položaja HVO-a bio je jako emotivan.

– Vjerujte da bih stotinu puta više volio skočiti za neku drugu priliku, nego za ovu…Ovaj skok je najmanje što mi skakači možemo učiniti – rekao je Kreso.

Godišnjicu rušenja „kamenog polumjeseca“ Klub skakača u vodu „Mostari“ obilježava punih 20 godina.

– Ovaj dan je crnim slovima upisan u historiju Mostara, ali, nažalost, jedini smo koji obilježavaju ovu tužnu godišnjicu. Nadam se da će i Grad Mostar smoći snage da sve ono o čemu se priča u Vijećnici, o jedinstvu i pomirenju, pokaže to dolaskom ovdje na ovaj spomenik kulture i remek-djelo arhitekture koji je stoljećima spajao obale Neretve i njegove građane. 

Prestrašna je spoznaja da je neko bio u stanju srušiti ovaj spomenik, naš Stari most- kazala je Adela Gosto u ime organizatora Kluba „Mostari“.

Šemsudin Zlatko Serdarević, mostarski novinar i hroničar smatra da je jednako važno obilježavati i godišnjicu rušenja, ali i godišnjicu obnove Starog mosta.

-Stari most je simbol Mostara, a simbol je fenomen koji društvo priznaje. I, stoga, kada govorimo o rušenju treba reći da time nije slomljne naš duh. Duh je ostao, ali i nada da će Star most biti obnovljen. I, evo, imamo obnovljeni, novi Stari most, koji nam pokazuje da je konstrukcija uvijek jača od dekonstrukcije- rekao je Serdarević.

Uz brojne građane danas su na Starom mostu bili i najmlađi Mostarci koji su nakon skoka spustili ljiljane u Neretvu, a nakon čega su u Narodnom pozorištu Mostar prisustvovali historijskom času.

Objavio: usn krajina