19/07/2024

ZAJEDNIČKO OBRAĆANJE VON DER LEYEN I BORJANE KRIŠTO: Bosna i Hercegovina ima priliku koju ne smije propustiti

Objavljeno: 01-11-2023 | 13:35

ZAJEDNIČKO OBRAĆANJE VON DER LEYEN I BORJANE KRIŠTO: Bosna i Hercegovina ima priliku koju ne smije propustiti
Svima vam je poznato, da bi došli do ovog cilja, BiH treba da djeluje jedinstveno i nastupa s jednim glasom i stavom – poručila je Ursula von der Leyen

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen sastala se danas u Sarajevu s predsjedavajućom Vijeća ministara Borjanom Krišto, nakon čega su se zajedno obratile novinarima. 

Suradnja je bila odlična i nastavit ćemo tako. Svima vam je poznato, da bi došli do ovog cilja, BiH treba da djeluje jedinstveno i nastupa s jednim glasom i stavom. Mi ne možemo dozvoliti nazadak po zajedničkim vrijednostima u bilo kojem dijelu. Govorili ste o ustavnom uređenju, civilnim slobodama. Sve su to temelji EU. Budućnost zemlje je u Evropskoj uniji kao jedinstvena, ujedinjena i suverena zemlja”, rekla je Von der Leyen. 

“Moramo raditi na zbližavanju privreda i na tome smo već radili. Imamo investicioni plan od 30 milijardi eura za Zapadni Balkan i on već donosi rezultate. To su primjeri projekata autoputeva i željeznica. Prošle godine smo zajednički prošli kroz tešku energetsku krizu, ali smo ostali jedni uz druge i tako pokazali da zajednički rad pod takvim djelovanjem možemo premostiti”, ističe Von der Leyen.Kada je riječ o planu rasta za Zapadni Balkan, Ursula von der Leyen je objasnila kako se on sadrži od četiri principa. 

“Vaša privreda je na 35 posto evropskog prosjeka. Jako puno neiskorištenog potencijala što je za nas važno. Iz tog razloga predstavljamo novi plan rasta za Zapadni Balkan. Prva komponenta je da otvaramo jedinstveno tržište privrednim subjektima sa Zapadnog Balkana. Drugi princip je da Zapadni Balkan otvara svoje granice i kompletirate regionalno tržište. Treće je, ako otvorimo jedinstveno tržište i ako vi kompletirate regionalno, onda to za sobom povlači određene reforme koje se moraju provesti radi bolje integracije. To je bolje poslovno okruženje, digitalizacija, priprema privrede za zelenu tranziciju. Četvrti princip koji prati ovo su investicije”, kazala je i dodala da je ovo odlična ponuda koja za BiH dolazi u pravom trenutku.

Borjana Krišto naglasila je da današnja posjeta predsjednice EK predstavlja značajan korak na putu BiH ka članstvu u EU.

“Ovo je bitno za sve nas u BiH i mislim da svi trebamo iskoristiti priliku, kako bi sve zemlje u regiji, tako i mi u BiH, da napravimo jedan značajan iskorak temeljem ovog plana rasta na području osiguranja kvalitetnijih uslova života – u svim segmentima života. Naravno, ova posjeta predstavlja priliku da se upoznamo sa novom odlukom koju je EU donijela, a to je finansijska odluka o pomoći od šest milijardi regiji, od čega su dvije milijarde bespovratna sredstva, a četiri milijarde kroz različite vidove zajma”, istakla je Krišto, prenosi Slobodna Bosna.

Objavio: usn krajina