13/07/2024

“ZAKLJUČAVANJE” CIJENA, PO SVEMU SUDEĆI, NIJE POMOGLO: Trebalo se ići na ciljane, ugrožne skupine građana

Objavljeno: 07-03-2024 | 09:10

“ZAKLJUČAVANJE” CIJENA, PO SVEMU SUDEĆI, NIJE POMOGLO: Trebalo se ići na ciljane, ugrožne skupine građana

Govoreći o akciji zaključavanja cijena u emisiji Odgovorite ljudima FTV-a, zastupnik NES-a u Parlamentu FBiH Mirza Batalović je ocijenio da ona nema krajnji efekt. Kaže da se nije ništa postiglo – nije se ciljano išlo na grupu ljudi kojima treba pomoći. Treba istaknuti da je slično predlagla i Svjetska banka.

Ističe da je namjera bila dobra, ali problemu se nije analitički pristupilo.

„Po meni je rješenje potpuno drugačije. Ne treba ići sa zaključavanjem cijena, nego sa socijalnim programima koji će biti usmjereni na one koji su zaposleni, a imaju minimalna primanja, penzionere s minimalnim penzijama i građane u stanju socijalne potrebe, a koji nemaju nikakva primanja. Prvobitna namjera nije dobro usmjerena“, pojasnio je on.

Između ostalog, osvrnuo se i na zakon o kontroli cijena, podsjetivši da je on donesen 1996. godine, a pretrpio je neke manje izmjene 2008.

„Mi smo sada u 2024. godini, treba ići u kompletnu izradu novog zakona. Taj zakon je ‘out of date’. Ono što treba mijenjati pod hitno su kaznene odredbe – one trebaju biti drakonske. Nije isto 1.000 maraka sad i prije 25 godina. Tu treba uvesti i dodatne mehanizme koji mogu osigurati da se taj zakon kontrolira. Predložit ću da se promijeni zakon o javnim nabavkama, jer tu možemo da kažemo da se licima koja su počinila prekršaj u zakonu o kontroli cijena može onemogućiti izlazak na javne nabavke. Pa da vidimo onda ko će onda zavlačiti ruku u džep građana“, zaključio je Batalović.

Objavio: usn krajina