13/07/2024

ŽELJKO KOMŠIĆ JASNOG STAVA: Politička korektnost za počinjene zločine je pogrešna, to je bježanje od istine

Objavljeno: 30-11-2023 | 08:27

ŽELJKO KOMŠIĆ JASNOG STAVA: Politička korektnost za počinjene zločine je pogrešna, to je bježanje od istine

“Kakva politička korektnost na činjenicama, kakva politička korektnost na zločinima, na pokušaju da se ova zemlja dalje dijeli. Nema potrebe biti tu politički korektan, to nije mudrost, to je bježanje od istine i laganje samog sebe”, kazao je Komšić.

Povodom šeste godišnjice od presude Haškog tribunala u predmetu “Prlić i ostali” predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić je rekao da ne možemo biti politički korektni prema zločinima i pokušajima da se BiH dalje dijeli.

On je prisustvovao promociji dokumentarnog filma “Pravda” te promociji fotomonografije “Heroji Mostara” u multimedijalnog sali Fonda Memorijala Kantona Sarajevo na Kovačima.

“Sve ono što se dešavalo u ratu u Bosni i Hercegovini bila je jedna katastrofa za sve ljude kojima je stalo do ove zemlje. U ime sjećanja na ljude koji su svojim životima, zdravljem i dijelovima tijela platili i ovaj dana u kojem živimo, mi smo dužni govoriti samo istinu”, rekao je Komšić.

Dodao je da istinu možete predstavljati na razne načine, ali ne možete pobjeći od golih činjenica.

“Te činjenice su utvrđene u presudama međunarodnih sudova”, kazao je Komšić.

Smatra da istina donosi pomirenje i jednu vrstu relaksacije odnosa u BiH, prenosi Klix.

“Kakva politička korektnost na činjenicama, kakva politička korektnost na zločinima, na pokušaju da se ova zemlja dalje dijeli. Nema potrebe biti tu politički korektan, to nije mudrost, to je bježanje od istine i laganje samog sebe”, kazao je Komšić.

Objavio: usn krajina