14/07/2024

ZLATKO LAGUMDŽIJA, AMBASADOR U UN-u: “Rezolucija potrebnija svijetu nego nama”

Objavljeno: 14-06-2024 | 21:51

ZLATKO LAGUMDŽIJA, AMBASADOR U UN-u: “Rezolucija potrebnija svijetu nego nama”

Ambasador BiH u UN-u Zlatko Lagumdžija izjavio je da je Rezolucija o Srebrenici trenutno potrebnija svijetu nego nama, jer je njena važnost u jačanju međunarodnog prava, suočavanju s istinom o genocidu, borbi protiv njegovog negiranja te prevenciji budućih zločina.

Lagumdžija je govorio danas na Forumu “Rezolucija u uspostavi međunarodnog dana refleksije i komemoracije genocida 1995. u Srebrenici”.

Sa ovim dokumentom, kazao je Lagudžija, namjera je da se da podrška jačanju međunarodnog prava u vremenu u kojem se dešavaju brutalna ubijanja civila u Gazi, kada vidimo ubijanje civila u Ukrajini i mnogim drugim dijelovima svijeta gdje su očigledno narušena osnovna ljudska prava koja idu ka tome čak da se može očekivati da bi na nekim drugim dijelovima svijeta moglo doći do ponavljanja ili novih zločina genocida.

Svjetski primjer

“Naše je stanovište bilo da Srebrenica može biti svjetski primjer kako da se upozori svijet da se tako nešto ne smije događati, a i ako se dogodi – da će biti sankcionisano u skladu s međunarodnim pravom”, kazao je Lagumdžija.

Intencija je bila da Rezolucija definira obavezu u aktivnosti ugrađivanja učenja o genocidu u Srebrenici u obrazovne programe širom svijeta, kao faktor prevencije i genocida u budućnosti i u konačnici faktor sprečavanja negiranja genocida kao praktične pripreme za ponavljanje genocida.

“Svijetu treba više nego nama. Treba nešto značiti međunarodnoj zajednici, treba značiti Ujedinjenim nacijama jer, kao što je svojevremeno i generalni sekretar UN-a Kofi Anan rekao, Srebrenica je najveća mrlja na savjesti UN-a od njihovog nastajanja. Mi ne možemo vratiti mrtve. Mi znamo šta se dogodilo. Genocid je presuđen”, naglasio je Lagumdžija.

(KLix.ba)

Objavio: usn krajina