Kardiokirurg: Pet popularnih stvari koje mi ne padaju na pamet, razaraju srce i pluća, podižu tlak te uzrokuju rak

Objavljeno:05/11/2024. 08:28

Kardiokirurg: Pet popularnih stvari koje mi ne padaju na pamet, razaraju srce i pluća, podižu tlak te uzrokuju rak

Što je duži rok trajanja proizvoda koji konzumirate, vaš će život biti kraći

Dr. Jeremy London iz prve ruke ima priliku vidjeti uzroke i posljedice srčanih bolesti, koje su ubojica broj jedan u svijetu. Kao specijalist kardijalne kirurgije bavi se bolestima srca, „popravlja” oštećene krvne žile i izvodi zahvate postavljanja prijemosnice (popularni STENT) kod začepljenja žila. Svoje savjete redovno dijeli na društvenim mrežama

Kako bi pomogao ljudima da uvide kojim navikama ozbiljno štete zdravlju srca, sastavio je i na svom Instagram profilu objavio popis od pet stvari koje on izbjegava da bi sačuvao zdravlje srca, ali i općenito.

Vodice za ispiranje usta na bazi alkohola

– Ovo je stvar koja zaista iznenađuje mnoge, no činjenica je da vodice za ispiranje usta na bazi alkohola, koje obećavaju uništavanje svih patogenih klica, mogu utjecati na krvni tlak. Dobre bakterije u usnoj šupljini pomažu tijelu u proizvodnji dušikovog oksida koji sudjeluje u širenju krvnih žila i održavanju krvnog tlaka u normalnim vrijednostima. No, antibakterijske vodice za usta ubijaju i dobre bakterije te tako narušavaju taj proces – objašnjava dr. London ističući da je studija pokazala da je redovita upotreba alkoholnih vodica za usta povezana s povećanim rizikom za visok krvni tlak, neovisno o glavnim rizičnim faktorima za hipertenziju. Drugim riječima, postoji nedvojbeni dokaz da remećenje oralnog mikrobioma korištenjem antiseptičkih vodica za usta sprečava proizvodnju dušikovog oksida i negativno utječe na krvni tlak.

– Svoj krvni tlak možete povisiti samo time što uništavate bakterije u usnoj šupljini. A imate li i inače sklonost povišenom krvnom tlaku, to će dodatno pogoršati situaciju. S njim se slaže i stomatolog dr. Kami Hoss, autor knjige „If Your Mouth Could Talk”, koji smatra da je korištenje antiseptičkih vodica za usta koje narušavaju mikrobiom usne šupljine jedna od najvećih pogrešaka koje rade njegovi pacijenti. On preporučuje korištenje alkalnih vodica koje ne sadrže alkohol.

Pušenje i vaping

– Znamo da pušenje uzrokuje rak te oštećuje sloj endotelnih stanica kojima su obložene krvne žile, ne samo u srcu, nego i u mozgu, te tako povećava rizik za srčani i moždani udar. Nikotin je inače i vazokonstriktor, što znači da sužava krvne žile, a to može uzrokovati porast krvnog tlaka. Pušenje je najgora stvar koji sebi možete učiniti. Ako već imate povijest bolesti srca i skloni ste aterosklerozi, pušenje će jako ubrzati taj proces – upozorava dr. London koji nije ništa manje zabrinut zbog vapinga.

Bezalkoholna gazirana pića

Njih dr. London naziva „tekućom smrti” u jednom od svojih postova.

– Smatram da su bezalkoholna pića velika opasnost u našem društvu i nastojim skrenuti pažnju na to. Visokokalorična bezalkoholna pića i unošenje velikog broja kalorija u tijelo, čega ljudi nisu niti svjesni dok ispijaju takva pića, je ono što svakako treba izbjegavati – kaže dr. London te dodaje da je studija iz 2024. pokazala da je pijenje jednog zaslađenog bezalkoholnog pića dnevno povezano s povišenim rizikom za kardiovaskularne bolesti, neovisno o nivou fizičke aktivnosti.

Hrana s rafiniranim brašnom

Liječnik kaže da nije protiv kruha i tjestenine, no samo ako su integralni. Nažalost, mnogi ljudi biraju kruh i tjesteninu od rafiniranog brašna koje je prošlo kroz proces koji uklanja prehrambena vlakna, željezo i veći dio vitamina B skupine. Kad odaberete proizvode od cjelovitih žitarica, vlakna koja oni sadrže će vam pomoći u poboljšanju vrijednosti kolesterola i smanjenju rizika za razvoj srčanih bolesti.

Ultra prerađena hrana

To je hrana poput keksa, čipsa i pereca, te polugotova hrana koja sadrži dodane šećere ili so, nezdrave masti i konzervanse. Povećana konzumacija ultra prerađene hrane povezana je s povišenim rizikom za kardiovaskularne bolesti i smrtnost, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu Journal of the American College of Cardiology.

– Što je duži rok trajanja proizvoda koji konzumirate, vaš će život biti kraći. Takvu hranu konzumirajte u što je moguće manjoj mjeri. Radije se okrenite prirodnoj i nutritivno bogatoj hrani kao što su voće i povrće, nemasno meso i jaja – savjetuje dr. London.

Objavio: usn krajina


////// MAGAZIN //////