usnkrajina: 17-09-2024 | 14:43 | Kategorija: Federacija

NAKON SASTANKA PENZIONERA S MINISTRIMA FEDERALNE VLADE: Zakonski osnov “nepremostiv zid” povećanju penzija

NAKON SASTANKA PENZIONERA S MINISTRIMA FEDERALNE VLADE: Zakonski osnov “nepremostiv zid” povećanju penzija

Redžo Mehić, predsjednik UO Saveza udruženja penzionera u FBiH, kaže da danas i nije baš ljubičast dan. Kazao je da se razgovaralo o poboljšanju materijalnog položaja penzionera.

– Ključ rješenja je poraditi na temeljitim izmjenama Zakona o PIO-u. Sa Vladom smo postigli neki sporazum. Dogovoreno je da će se odrediti radna grupa da temeljito prouči članove zakona, sporne, i da se poradi na njihovom usaglašavanju. Drugi zahtjev je da se vanredno usklade penzije. No, nema zakonskog osnova za to. Ići će se putem jednokratne novčane pomoći i očekivati je da će to biti u rebalansu budžeta polovinom oktobra, kaže Mehić. Odluka o protestima 3. oktobra bit će donesena na sjednici UO Saveza.

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić kaže da su na prošlom sastanku donesena 4 zaključka.

– Isplatit ćemo jednokratnu pomoć. U budžetu za 2025. planirat ćemo dva miliona za banjsko liječenje. Zatim ćemo poraditi na uspostavi Vijeća penzionera, te raditi o izmjenama Zakona o PIO.

– Zakon neće biti mijenjan do izbora. U protivnom desio bi se kolaps sistema u FBiH. Formirat ćemo radnu grupu sastavljenu od nadležnih institucija i predstavnika penzionera. Ako oni kažu da do Nove godine nešto hitno mijenjamo ili po skraćenoj proceduri tako će biti. U ovakvoj situaciji, do izbora, to ne možemo uraditi, kaže Delić

Nakon sastanka došlo je do verbalnog napada na predsjednika Udruženja penzionera kojeg su okupljene kolege napale da se nije dovoljno jasno i glasno zauzeo za prava penzionera.

Objavio: usn krajina