usnkrajina: 23-12-2022 | 11:23 | Kategorija: Kronike

Vanredna sjednica Skupštine USK-a: Rebalans budžeta oko 280 miliona maraka

Danas je započela prva vanredna sjednica  Skupštine Unsko-sanskog kantona (USK), koja je sazvana na zahtjev trećine poslanika, koji su se u svom zahtjevu složili oko toga da sjednicom predsjedava Nisvet Jusić, budući da još uvijek nije postignut politički dogovor oko izbora skupštinskog rukovodstva, Kolegija, itd.

– Moram konstatovati da je Ustavom i Poslovnikom zagarantovano pravo ovakvog načina sazivanja sjednice. Potpisima 12 kolega, ovlašten sam da sazovem prvu vanrednu sjednicu, a tih 12 zastupnika predložilo je i da upravo ja predsjedavam danas. Time je u potpunosti ispoštovana neophodna procedura. kazao je izabrani zastupnik Stranke za BiH (SBiH) u ovom sazivu i dopredsjedavajući iz prethodnog skupštinskog saziva Nisvet Jusić.

Glasovima većine od 30 zastupnika usvojen je i Dnevni red današnje vanredne sjednice. Odlučeno je kako će se po skraćenoj proceduri razmatrati Prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Budžeta USK za 2022. godinu,  Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju Budžeta, zatim prijedlozi odluka o privremenom financiranju USK i Kantonalnog zavoda zdravstvenog osiguranja za period januar – mart naredne godine, Prijedlog Financijskog plana JU Zavoda za zapošljavanje, kao i visina premije zdravstvenog osiguranja u 2023. godini.

Što se tiče rebalansa budžeta, on će prema riječima ministra financija Vedrana Prše iznositi oko 280 miliona konvertibilnih maraka.

Iako je ovo prva ali i vanredna sjednica Skupštine USK-a , već su uočena neslaganja zastupnika iz reda SDA, prvenstveno zbog načina sazivanja sjednice, pa i utvrđivanjem dnevnog reda. Nastavak sjednice očekuje se nakon pauze za ručak.

Objavio: usn krajina