usnkrajina: 20-02-2023 | 10:38 | Kategorija: Kronike

JOE BIDEN U KIJEVU: “Godinu dana kasnije, Kijev je i dalje tu. Ukrajina je i dalje tu!

Američki predsjednik Joe Biden iznenada je došao u Kijev i ulicama prošetao s predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim. 

U trenutku dok je Biden hodao ulicama Kijeva, glavnim gradom odjekivao je zvuk sirena na zračnu uzbunu.

Bridget A. Brink, američka ambasadorica u Ukrajini, objavila je fotografiju Joea Bidena i Volodimira Zelenskog u Kijevu uz poruku: “Dobro došli u Kijev, predsjedniče!”

Bidenova posjeta Ukrajini mnogima će biti iznenađenje jer je Bijela kuća prošle sedmice objavila kako američki predsjednik nema namjeru prelaziti granicu s Ukrajinom tokom najavljene posjete Poljskoj. prenose agencije.

Američki predsjednik je najmoćniji zapadni lider koji je posjetio Kijev od početka ruske agresije.

Vrijeme posjete sigurno nije slučajno, jer će svijet za nekoliko dana, konkretno 24. februara, obilježiti prvu godišnjicu ruske agresije. Kijev su od početka rata, posjetili, britanski premijeri Boris Johnson i Rishi Sunak, francuski predsjednik Emmanuel Macron i njemački kancelar Olaf Scholz.

The New York Times javlja kako je Biden u Kijev stigao vozom. Vožnja od poljske granice do Kijeva trajala je oko sat vremena. NYT opisuje posjet kao “demonstraciju odlučnosti Bidenove administracije”.

Posjeta je izvedena u potpunoj tajnosti iz sigurnosnih razloga, pri čemu su dužnosnici Bijele kuće danima negirali da Biden planira preći ukrajinsku granicu.

Predsjednik Joe Biden najavio je novi paket pomoći Ukrajini vrijedan pola milijarde dolara.

Obraćajući se novinarima zajedno s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, najavio je da će u paketu biti vojna oprema – artiljerijska municija, haubice i ručne protivtenkovske rakete tipa Javelin.

Biden je u obraćanju govorio o otpornosti ukrajinske vojske u trenucima kad rat ulazi u drugu godinu: “Godinu dana kasnije, Kijev je i dalje tu. Ukrajina je i dalje tu. Demokracija je i dalje tu”. Američki predsjednik susreo se s ukrajinskim predsjednikom Zelenskim te njegovom suprugom Olenom Zelenskom u predsjedničkoj rezidenciji u glavnom gradu Ukrajine. 

Objavio: usn krajina