usnkrajina: 21-07-2023 | 08:45 | Kategorija: Sport

POZVANA U REPREZENTACIJU: Bišćanka Adna Merdanović nastavlja karijeru u KK “Lavovi”  Brčko

Košarkašica KK “Bihać”,  mlada Adna Merdanović (2008. godište) trenutno se nalazi na okupljanju kadetske košarkaške reprezentacije BiH (generacija 2007/2008.) u Ajdinovićima. Košarkašice se pripremaju za predstojeće Evropsko prvenstvo koje će biti održano u Podgorici  u Crnoj  Gori od 10. do 19. augusta.

Bišćanka iako mlađa u odnosu na svoje reprezentativne kolege na pripremama daje svoj maksimum i najozbiljniji je kandidat da našu reprezentaciju predvodi kao prvi playmaker. Naša reprezentacija ubrzo putuje u Crnu Goru, gdje naše izabranice očekuje niz pripremnih utakmica pred početak Evropskog prvenstva.

Reprezentacija naše zemlje je u Grupi C zajedno sa reprezentacijama Holandije, Velike Britanije, Islanda i Danske.

Mlada Adna Merdanović košarkom se počela baviti 2017. godine u KK “Bihać”. Njen talent i želju za napredovanjem odmah je primijetio trener Amir Kulenović, koji je sa Adnom pored redovnih treninga počeo raditi i individualno, a rezultat četverogodišnjeg individualnog rada već je pokazao i rezultate. Njen trener Amir Kulenović istakao je da je iza njih puno individualnog rada i odricanja, ali da su oboje jako sretni , jer potvrda je došla i pozivom u reprezentaciju.

Adna Merdanović igrajući za svoj klub (KK “Bihać”) osvojila je pionirsku i kadetsku titulu u Unsko-sanskom kantonu. Igrala je i za mušku kadetsku ekipu sa kojom je osvojila također naslov prvaka u USK-u. Igranje u muškoj konkurenciji svakako je utjecalo na košarkaški razvoj, jer nije lako igrati sa fizički jačim dječacima.

Trener Kulenović je pored upornog i individualnog rada vodio mladu Adnu , koja je nastupila i za ekipe ŽKK “Feniks” iz Banje Luke 2021. godine sa kojom je osvojila naslov prvaka države u pionirskoj konkurenciji, te ŽKK “Banovići”  sa kojom je izborila plasman na finalni državni turnir. Već tada kao pionirka igrala je za kadetkinje i juniorke ove ekipe. Nakon toga zabilježila je nastup i za ekipu ŽKK “StarTZ” i za ekipu Jedinstvo Tuzla sa kojima je odigrala nekoliko turnira.

Prošle godine igrala je za pionirsku košarkašku reprezentaciju BiH na turniru u Sloveniji, gdje je upisala minutažu u susretima protiv reprezentacija Izraela, Mađarske, Poljske, Bugarske. Od samog početka Adna Merdanović najviše afiniteta je pokazala za poziciju  playmakera. Krase je  izvanredna tehnika, šut, agilnost, agresivnost, trkačke, motoričke i kondicione osobine.

Talent, rad mlade Adne Merdanović prepoznali su pored reprezentacije BiH i u KK

 “Lavovi” iz Brčkog koji igra u Premier ligi BiH, čiji je postala član. Adna je u najužoj konkurenciji ovog kluba , a od nje očekuju da na kadetskom i juniorskom prvenstvu bude nosilac igre ovog kluba. Ekipa iz Brčkog igra u kadetskoj i seniorskoj konkurenciji WABA ligu (internacionalna liga) gdje se očekuju dobri nastupi pleymakera iz Bihaća. Košarkašice ekipe Lavovi iz Brčkog su među tri top ekipe u BiH, te je velika stvar da  je Adna ušla među najbolje košarkašice, što će za nju i njeno napredovanje biti velika stvar, a uz maksimalan angažman, trud, volju, želju, napredak očekivati je  i odlazak van granica BiH.

Vrlo mi je drago što sam nakon nekoliko godina mukotrpnog, kontinuiranog  i pravilnog rada, uspio da iz našeg grada, izbacim omladinskog reprezentativca za kojeg su se raspitivali mnogi klubovi iz naše države i iz regiona. Polazim od jedne veoma bitne životne izreke, koja kaže: “Ko želi nešto učiniti – naći će načina, a ko ne želi – naći će izgovor”.  Nas dvoje smo izuzetno sretni i ponosni što smo uspjeli sve ovo  postići. Adna nastavlja raditi, njena turneja nije gotova. Idemo dalje do konačnog cilja, a to je nastup za seniorsku reprezentaciju BiH i profesionalni angažman naše Adne u jedan od vodećih klubova u Evropi ili WNBA liga, istakao je Amir Kulenović, trener KK “Bihać”.

Objavio: usn krajina