usnkrajina: 25-07-2023 | 10:42 | Kategorija: turizam

POLJACI UGODNO IZNENAĐENI: Bosna je skriveni biser s dobrom hranom i putnom komunikacijom, s prekrasnim krajolicima

Ela Janczur, Robert i Miroslaw Wdzieczkowscy – troje turista iz Poljske su odlučili da posjete našu zemlju i ostali su zatečeni. Od zemlje koja je relativno nedavno bila u ratu, očekivali su da je i dalje nerazvijena i porušena. Njihovo mišljenje se vrlo brzo promijenilo.

– Od odlaska na Balkan očekivali smo zemlju koja je još uvijek nerazvijena, gdje se teško živi. Nakon što smo zašli u unutrašnjost, ustanovili smo da ništa nije dalje od istine. Bosna i Hercegovina je nevjerojatno lijepa zemlja. Također prilično dobro razvijena. U većim gradovima postoje autosaloni gotovo svih marki, uključujući i one luksuzne. Automobili tipa “štrucel” gotovo da i ne postoje na cestama. Osim toga, ljudi su ljubazni, hrana je ukusna i osjećali smo se apsolutno sigurno kao i u našoj zemlji, piše na svojoj stranici ovaj trojac.

Ekipa je uzela rent-a-car i krenula na put.

– Promet na cestama je relativno mali, nema gužvi. Ceste su ravne, makadam je rijedak. Skoro posvuda čak i asfalt. Idemo prema moru – bosanskohercegovačkoj obali Jadrana koja je duga oko 13 kilometara. Među planinama, s temperaturama preko 35 Celzijevih stupnjeva, stižemo do Jablanice, gdje je spomenik željeznički most preko rijeke Neretve, raznoren u ratu. Učinila je to vojska pod zapovjedništvom Josipa Broza Tita, povlačeći se pred nadirućim njemačkim trupama. Više od 5.000 ranjenika spašeno je zahvaljujući ovom manevru. Nijemci nisu mogli dalje progoniti partizane jer nisu mogli prijeći kanjon rijeke Neretve, pišu Poljaci.

A onda su krenuli u kako oni kažu jedan od najljepših mjesta u Evropi.

– Neretvu presijecaju brojne brane, zahvaljujući kojima nastaju brojna, prekrasna planinska jezera. Dalje prema moru jedno od najljepših mjesta u Evropi – Mostar s prekrasnim starim gradom na obroncima brda i čuvenim mostom koji se može vidjeti na gotovo svim materijalima koji promoviraju ovu zemlju. Profesionalni skakači mogu skakati s ovog mosta u Neretvu ako dobiju odgovarajuću količinu novca. Most je zaista lijep i jednako sklizak – čak i kad je kamenje suho, ističu oni.

Zatim su morali ići u Hrvatsku kako bi lakše ušli u naš jedini grad na moru.

– Kroz planine s prekrasnim vidicima moramo ući u Hrvatsku da bismo se već na Jadranskom moru vratili u Bosnu i Hercegovinu. Prije ulaska u Neum vidimo prekrasan kosi most prema poluotoku Korčuli koji je prije godinu dana otvorila Hrvatska, tako da ne morate prelaziti Bosnu i Hercegovinu. Lijepo je u Neumu , divan pogled na zaljev i most – i danju i noću. I zalasci sunca su prekrasni. Sam grad ima dosta potencijala za razvoj, ali je za turiste dobro došlo što to nije još jedan Saint Tropez ili Monte Carlo. Relativno je tiho i mirno, iako ima dosta turista ali ne previše, opisuju turisti.

Izlet u poznatu bogomolju u Međugorju im je bio obavezan. 

– Idemo na brdo ukazanja. Po skliskom kamenju, to je izazov. Osim toga, ovdje ima mnogo crkava i drugih bogomolja. Tu je i hotel Wojtyla, uzbuđeni su Poljaci.

Morali su kupiti domaću rakiju od domaćih proizvođača koja se prodaje uz cestu.

– Jedna od obaveznih tačaka izleta svakako su prekrasni slapovi Kravice. To je jedno od čuda prirode. Ovdje se možete okupati u hladnoj planinskoj vodi i dobro odmoriti, jer je od slapova mnogo hladnije, kažu oni.

Na povratku u Sarajevo posjetili su i Blagaj

– Još se ima šta vidjeti u ovoj prekrasnoj zemlji koja nas je iznenadila svojim dinamičnim razvojem i modernošću. Idemo istražiti glavni grad i okolicu, pišu Ela, Robert i Miroslaw, a mi čekamo nove putopise iz naše Bosne i Hercegovine.

Objavio: usn krajina