usnkrajina: 25-07-2023 | 12:50 | Kategorija: Kronike

U CAZINU ODRŽAN OKRUGLI STO: Heroine odbrane Bosne i Hercegovine

 Zahvaljujući svom herojstvu u proteklom ratu 13 izuzetno hrabrih žena odlikovane su značkom „Zlatni ljiljan“. Među njima je i Indira Pjanić koja je poginula 19. jula 1992. u 20. godini života.

Upravo na godišnjicu smrti ove heroine u Cazinu je održan okrugli sto, koji su zajedno organizirali Udruženje pripadnica Armije RBIH, Fond memorijala Kantona Sarajevo i Gradska uprava.

Indira PjanicIndira Pjanić ostala je upamćena po svojoj izuzetnoj hrabrosti i nesebičnom spašavanju života svojih saboraca, čak i kada je njen vlastiti život bio u opasnosti. Na godišnjicu obilježavanja njene smrti organizirana je posjeta mjestu pogibije i Spomen-parku u Pjanićima, gdje je rođena.

Predstavljena je  i Infografika o heroinama odbrambeno-oslobodilačkog rata, koja sadrži  informacije o 13 izuzetnih žena koje su nagrađene najvišim ratnim priznanjem “Zlatni ljiljan“

Udruženje pripadnica Armije RBIH broji oko stotinjak članica, s nadom da će im se pridružiti i veći broj nekadašnjih pripadnica Armije s obzirom na činjenicu da ih je više od 5.000 bilo uključeno u odbranu. Svima njima odana je počast na iskazanoj hrabrosti, a ovakvim događajima čuva se sjećanje na njih.

Objavio: usn krajina