19/07/2024

BIVŠI MINISTAR EKONOMIJE U VLADI RH: Zašto je hrana u Hrvatskoj toliko skupa?!

Objavljeno: 01-12-2023 | 11:47

BIVŠI MINISTAR EKONOMIJE U VLADI RH: Zašto je hrana u Hrvatskoj toliko skupa?!

Bivši ministar ekonomije Goranko Fižulić gostovao je u Newsnightu kod Ilije Radića gdje je komentirao najavljenu prodaju Fortenove, ali i gospodarsku (ekonomsku) situaciju u Hrvatskoj – piše N1 info.

Fižulić je objasnio zašto Hrvati više troše na hranu od prosjeku EU-a.

Više je razloga, prvo, postoji li kod nas tržišna utakmica prodavača hrane i kupaca? Imate primjer Slovenije gdje tržišnu utakmicu vode Lidl i Hofer i onda cijene padaju, rekao je.

“Saznali smo da će Fortenova biti prodana jednom vlasniku, ako se vratimo šest godina unatrag kada je izvanredni povjerenik Vlade Ante Ramljak rekao da će Agrokor biti rastavljen na faktore i da neće biti sistemski rizik za Hrvatsku, to se nije dogodilo. Tada je bila šansa da država “razlomi” Konzum kao najvećeg tržišnog igrača; Tada bi u Hrvatskoj nivo cijena bio niži nego što je”, dodao je.

“Druga je stvar uticaj PDV-a koji je drugi najviši u EU-u. I po sniženoj stopi je viši nego u većini zemalja u okruženju. Treći je razlog što je Hrvatska logistički zahtjevna zbog malog broja stanovnika, jer nismo kompaktni kao na primjer Slovenija. Četvrti razlog je turistička sezona kada dolaze stranci koji imaju bolji standard i troše i na taj način dižu cijene”, objasnio je.

Upozorio je da su u mandatu Andreja Plenkovića broj ljudi koji živi u riziku od siromaštva povećao.

“To se ponajviše odnosi na starije. BDP je povećan, ali po stanovniku jer je Hrvatska izgubila puno stanovnika. Ove godine je porastao za cca. petinu, a najviše je rastao u Rumunjskoj i Poljskoj. No treba nas zabrinuti da je za isti postotak kao kod nas rastao i BDP u BiH i Srbiji, koje nisu u EU. To govori koliko mi koristimo svoje članstvo”, rekao je – piše N1 info.

Objavio: usn krajina