14/07/2024

ČUDNA JADA OD HD-ZGRADA: Podršku daju dalekom Izraelu, a vrijeđaju domaće Jevreje bez pardona

Objavljeno: 10-10-2023 | 16:21

ČUDNA JADA OD HD-ZGRADA: Podršku daju dalekom Izraelu, a vrijeđaju domaće Jevreje bez pardona

I dok se u tihi mostarski sumrak na desnoj strani ovog bh. dragulja užurbano radilo na posljednjim pripremama sa svjetlosnim efektima (u HD-zezoluciji) prikazivanja i isticanja zastave Izraela, kao znaka podrške u posljednjem izraelsko-palestinskom sukobu, već u zoru izronio je Čovićev novinar-rojnik Zoran Krešić i brutalnije od Hamasa se obrušio na bosanskohercegovačkog Jevreja Jakoba Fincija nazvavši ga, ni manje ni više, „servilnim apartčikom sarajevske-bošnjačke političke opcije i iranskom mulom“. Reče Krešić “sarajevske”, baš onog Sarajeva čija gradonačelnica je Jevrejka. Takvo nešto kod njihove obje verzija HDZ-a neće se nikada, ali nikada dogoditi. Da jedan Jevrej ili Rom postane načelnik većinski hrvatskog grada. A upravo se takva situacija može i mora nazvati pravom podrškom našim sugrađanima Jevrejima.

Baš kao što se u priči Šuma Striborova, Ivane Brlić-Mažuranić, snaha „izdala“ i pokazala rascjepljen zmijski jezik na košaru s jajima, može se slobodono reći da se Čovićeva politka u ova dva primjera pokazala jednako jasnom, ili, kako to oni vole reći, razvidnom.

Dakle, to što bi se moglo nazvati pokušajem kreiranja vanjske politke bosasnkohercegovčkog hrvatskog političkog korpusa, samo sebe urušava u čistoj neprincipijelnosti. Odavno su pretpostavili da je, valjda, bošnjački politički blok pristran i emotivan u „izboru strane“ najgore bliskoistočne krize, pa onako odoka i na prvu, kao „udaraju kontru“. Naravno, po ovom pitanju dobro uštimani s očajnom pojavom u Banjoj Luci, tog Laktašenka po kroju i broju koji se među prvima gura i nameće kao fan države Izrael i njenog, po korupciji jako sličnog premijera Benjamina Netanyahua, kojemu je, gle čuda, upravo posljednji brutalan Hamsov napad, došao k'o „kec na desetku“ u unutrašnjim desetomjesečnim previranjima i protestima.

Upravo bi ova suprotstavljena i dvoznačna, bolje ipak reći licemjerna i kvazi politika bh-a verzije HDZ-a, trebala biti dovoljan znak onima koji nasjedaju na sve njihove igrice. Očito je da tu nema ništa sadržajnog, već samo i isključivo politikanstvo i to ono najgoreg oblika –politikanstvo na krvi i mukama Izraelaca i Palestinaca. Možda to i ne treba čuditi. Nastavak je to samo onoga što smo imali još od devedesetih prošlog vijeka.

Krešić je nastavio tamo gdje je stao, pa se postakao, Smiljko Šagolj, a uglađeni upravnik ratnog logora baš na onom mjestu gdje je stalo, u teškim mukama raspadnuto tijelo M. Bobana, u trenutku kada je morao pakirati kofere za Haag.

Osman Delić

Objavio: usn krajina