Protiv smo ubijanja! | Za slobodnu smo Palestinu i Ukrajinu!

FUNKCIONER EU: Antisemitizam je duboko ukorijenjen u europskom društvu

Objavljeno: 30-10-2023 | 12:06

FUNKCIONER EU: Antisemitizam je duboko ukorijenjen u europskom društvu

Primjedbe dolaze u trenutku kada udruženja civilnog društva upozoravaju na porast antisemitizma usred rata između Izraela i Hamasa

Antisemitizam je “duboko ukorijenjen rasizam u europskom društvu” koji predstavlja egzistencijalnu prijetnju židovskoj zajednici na kontinentu i temeljnim ciljevima Europske unije , upozorio je funkcioner EU-a.

Michael O'Flaherty, direktor Unijine agencije za fundamentalna prava, rekao je da je zabrinjavajuće što samo trećina opće populacije smatra antisemitizam velikim problemom, dok nema sumnje da “dramatični trenuci u našim društvima izazivaju antisemitske reakcije”.

Rekao je za Guardian: “To se dogodilo s Covidom, događa se sada s ruskom agresijom [u Ukrajini] – a sada se ponovno događa. Mediji i organizacije civilnog društva upozoravaju na porast antisemitizma kako se kriza na Bliskom istoku razvija.

“Iskreno mislim da ćete s bilo kojim velikim negativnim problemom u našem društvu pronaći antisemitske grupe koji će pronaći svoj put u njemu. To je indikativno za opseg… antisemitizam je duboko ukorijenjen rasizam u europskom društvu.”

O'Flaherty je dodao da je “u ovom trenutku također važno biti na oprezu i osuditi sve oblike mržnje koji se manifestiraju u Europi, uključujući mržnju prema muslimanima”.

Rat koji je uslijedio nakon terorističkih napada Hamasa u Izraelu 7. oktobra doveo je do neviđenog porasta antisemitskih incidenata. Veliki broj civilnih žrtava uzrokovan odgovorom Izraela dodano je podigao napetosti.

Policajac ispred sinagoge u Berlinu

Nedavne brojke koje je prikupila Liga za borbu protiv klevete (ADL) sa sjedištem u SAD-u otkrile su porast od 300% u Austriji. U Velikoj Britaniji, londonska policija je rekla da je od 1. do 18. oktobra prijavljeno 218 antisemitskih zločina iz mržnje, više od 13 puta nego u istom razdoblju prošle godine.

Anketa provedena među europskim židovskim zajednicama pokazala je da 90% ispitanika smatra da se antisemitizam pogoršava, rekao je O'Flaherty. “Dakle, to je snažno stajalište same židovske zajednice. Štoviše, uglavnom su rekli… da im je najveći problem u životu antisemitizam. To je prilično zapanjujuće. Nije se radilo o poslu, zdravstvu, obrazovanju, stavljanju hrane na stol… Bio je to antisemitizam.”

Istraživanje AFR-a otkrilo je sve veći broj Židova koji kažu da bi razmislili o napuštanju Europe zbog predrasuda i diskriminacije.

“Sagradili smo modernu Europu na temelju odricanja od užasa Drugog svjetskog rata, a najveći od tih užasa je i bio je holokaust – genocid počinjen nad Židovima… Zato je uporan nasrtaj na ovu relativno malu zajednicu ljudi. je od temeljne važnosti za Europu i za vrijednosti za koje tvrdimo da ih podržavamo.”

Objavio: usn krajina

IMPRESSUM

Kontakt - telefon

REDAKCIJA: +387 37 228-409; FAX: 224-103

MARKETING: +387 37 226-485

RAČUNOVODSTVO:TEL/FAX: +387 37 226-488

Unsko-sanske novine [PRINTANI MEDIJ] sedmične su novine, izlaze petkom

Radimo svakim danom od 08:00 - 15:00, osim dane vikenda i praznika

Tekstove za sjećanje i posljednje pozdrave možete dostaviti do srijede do 12:00

ADRESA: Bihać, 502. viteške brigade bb (Kulturni centar u gradskom parku)


List je registrovan kod Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta F BiH pod brojem 563/96.


PDV broj: 263024120002


Reg. broj: 4263024120002

Račun broj:
3385002200568303 kod UniCredit Zagrebačka banka d.d.
e:mail - WEB

usnkrajina@usnkrajina.com.ba

e:mail - REDAKCIJA

usnovine@bih.net.ba

prava pridržana

© usnkrajina.com.ba | 2024.

web-razvoj i dizajn: Osman D.