13/07/2024

INFO SLOBODANA VASKOVIĆA: Rafineriju nafte u Bosanskom Brodu trebao bi preuzeti Azerbejdžan

Objavljeno: 07-10-2023 | 11:31

INFO SLOBODANA VASKOVIĆA: Rafineriju nafte u Bosanskom Brodu trebao bi preuzeti Azerbejdžan

Piše: Slobodan Vasković

Rafineriju nafte u Brodu, koja je sada u vlasništvu Rusije, trebalo bi da preuzme Azerbejdžan, tvrde moji izvori iz diplomatskih krugova.

Finalizacija ovog posla trebala bi da se desi u Moskvi u koju Dodik, prema sopstvenoj najavi, putuje krajem oktobra ove godine.

Takav rasplet događaja dao se naslutiti i iz izjave Milorada Dodika, tokom njegove posjete Budimpešti, 20.08.2023. godine, gdje se sstao sa predsjednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim.

Dodik je tada rekao da je “Azerbejdžan zainteresovan za ulaganje u projekte u oblasti energetike u Republici Srpskoj”

Prije toga, Dodik je, istim povodom, putovao u Azerbejdžan u maju ove godine kada se sreo sa tamošnjim premijerom Alijem Asadovim.

Ruska nafta, zbog sankcija EU toj državi čiji je razlog agresija na Ukrajinu, ne može više da isporučuje naftu u BiH, ali bi to mogla, dijelom, preko Azerbejdžana.

Drugi bitan razlog ove “ekonomske akcije” jeste prodaja proizbodnja bitumena kojeg proizvodi Rafinerija Brod. Zalihe tog proizvoda koje su bile u Rafineriji su rasprodane, a velika je potražnja za njim, posebno iz Albanije. 

U istom “paketu” je i prodaja lanca benzinskih pumpi “Nestro petrol”, koje su, takođ, u vlasništvu Rusije, ali njih ne bi trebao preuzeti Azerbejdžan, već mađarska firma “MOL”.

(slobodanvaskovic)

Objavio: usn krajina