13/07/2024

IZRAEL SVOJE KRKANE “KNINDŽE” IMA: Pozivaju na ubistvo Belle Hadid i Due Lipe

Objavljeno: 14-02-2024 | 19:13

IZRAEL SVOJE KRKANE “KNINDŽE” IMA: Pozivaju na ubistvo Belle Hadid i Due Lipe

Pjesma izraelskog hip-hop dua Ness Ve Stilla, objavljena nakon izbijanja rata između Izraela i Hamasa, postala je neslužbena ratna himna u Izraelu. Osim što pozivaju na istrebljenje neprijatelja, reperi Nesia Levy i Dor Soroker zagovaraju i ubistva američko-palestinske manekenke Belle Hadid, britansko-albansko pjevačice Dua Lipe i libanonsko-američke porno zvijezde Mije Khalife.

Naslov pjesme Harbu Darbu dolazi iz sirijskog arapskog i u doslovnom prijevodu znači “mačevi i napadi”. U hebrejskom slengu, međutim, ova fraza znači uništavanje protivnika. Upravo je to ono što reperi obećavaju da će izraelska vojska (IDF) učiniti. Pjesma ima preko 18 miliona pregleda.

U pjesmi se Palestince naziva “štakorima i sinovima Amalekovima”, što je referenca na drevno pleme koje je u Tori prikazano kao vječni neprijatelj židovskog naroda koji treba biti uništen.

Pjesma i spot su na mnogo načina tipični za izraelski hip-hop, ali tekst pjesme, kako pišu izraelski mediji, sažima osjećaj pravedničkog bijesa koji prevladava u Izraelu od zločina 7. listopada.

“Lijevo, desno, lijevo, kako to da je cijela zemlja u uniformama od Galileje do Eilata… Doveli smo cijelu vojsku protiv vas i kunemo se da neće biti oprosta, sinovi Amalekovi,” repa Stilla.

NAPIŠIMO IMENA NA BOMBAMA, PAKET ZA DJECU GAZE

Refren je nabrajanje najpoznatijih borbenih jedinica IDF-a i završava najavom da su sve jedinice IDF-a spremne izvesti “Harbu Darbu” nad glavama neprijatelja.

Ness u svom dijelu kaže da su svi muškarci zgodni, a zatim repa: “Za mamu i tatu, svi moji prijatelji su na frontu, za baku i djeda, napišimo imena na bombama, paket za djecu Gaze.”

Na kraju pjesme reperi obećavaju da će uništiti svoje neprijatelje. Prozivaju ih po imenu, uključujući vođu Hezbollaha Hassana Nasrallaha, čelnika Hamasa Ismaila Haniyeha i Mohammeda Deifa, šefa vojnog krila Hamasa i jednog od vjerojatnih idejnih tvoraca masakra koji se dogodio 7. listopada.

U ovom dijelu spominju i Bellu Hadid, Dua Lipu i Miu Khalifu, koje se od početka rata zalažu za prestanak napada na Gazu.

“Svaki pas dobije svoj dan”, govore reperi na arapskom dok nabrajaju imena.

Pjesma je tjednima bila na vrhu top lista u Izraelu, a trenutno je na petom mjestu. PR tim koji predstavlja repere tvrdi da se radi o najpopularnijoj pjesmi u zemlji.

Objavio: usn krajina